© Martina Åkerlund

Lund utmanar dig!

Ny i stan eller vill se din hemmiljö med nya ögon? Här hittar du tips på olika spel och quiz som ofta tar dig runt i Lund och utmanar dig med gåtor, skatter, bilder eller andra klurigheter. Ibland behövs en smart telefon och ibland är det bara upp till dig och ditt sällskap.

Escape House Lund

Vågar du testa rymningsspelet där du och dina medspelare låses in i ett okänt rum fyllt med mystiska meddelanden och föremål och där du måste bryta dig ut innan tiden tar slut? Slå era huvuden ihop för att hitta ledtrådar, knäcka koder och bryta er ut till friheten. Spelet kräver att ni fysiskt samlas på plats hos Escape House Lund, läs om deras corona-anpassningar på webbsidan.

Besök webbsidan för mer information: escapehouse.se/lund/ 


Exploration Lund

Hur många röda stolar kan du hitta på Clemenstorget? Sätt lundakunskaperna på prov! 
Under er promenad ihop med Exploration Lund, besöker ni sex olika platser i centrala Lund. På plats anges en kod och ni kommer få frågor som ni löser just där. Spela själv eller i lag, hur många poäng lyckas du få ihop?

Spelet nås via en webbsida, läs mer och gå till quizzen här: ghplive.com/visitlund

Har du inte tillgång till en smart telefon, hör av dig till Lund Tourist Center så kan vi skicka frågorna innan du ger dig ut, du når oss här: visitlund.se/om-visit-lund-ab/kontakt/ 

 

Geocaching i Lund:

Gå på skattjakt med hjälp av koordinater och gps! "Skatten" kan vara gömd ute i naturen eller på annat hemligt ställe runt om i Lund och är svåra att hitta utan tipsen och gps.
För att gå skattjakten behöver du en smart telefon och möjlighet att ladda ner appar.

Besök webbsidan för mer information: geocaching.com 


LundaJakten:

Ingen app, ingen telefon, inget internet - bara en vällåst väska, kluriga hjärnceller och uppmärksamma ögon!
Lundajakten är en stadsvandring där du får lösa utmaningar längs vägen. Hyr ryggsäcken med låsta fack, få nya ledtrådar efter hand som du löser olika klurigheter - gåtor, mattetal, korsord medmera. Rundan innebär en promenad på ca 2-3 timmar (beroende på pauser) och är framkomlig för barnvagnar och rullstolar.

Läs mer och boka utmaningen på webbsidan: lundalek.com

 

Lundarundan:

Lundarundan är en orienteringskarta där du på din färd genom Lund ska matcha ihop rätt plats med rätt bild som kartan visar. Varje år kommer en ny karta med ett nytt tema, där temat för i år är SPÅR. Dessutom finns i år ytterligare sex stycken kontroller i Dalby, utöver de som finns inne i Lunds stad. Så gör er själva till detektiver och spåra människor, företeelser och föremål som är historiska eller nästan nya. Tävlingsperioden är 25 april t o m 24 oktober. 

Läs mer om Lundarundan här: lundarundan.lundsok.se

Be here then - nu med ny kärleksfull  runda!


Med appen Be Here Then kan du gå en digital stadsvandring genom Lund med bilder från förr och vyer från idag.

En nyhet är att appen nu även har nya rundor. Upplev t ex Lund via lundabornas kärleksskildringar och vilken betydelse platser i staden har haft för de olika berättelserna. Läs om Hilma af Klints lundperiod eller Vera och Sture som bytte blickar i 1920-talets Lund och tjugo andra berättelser. Appen är gratis att ladda ner och använda!

Läs mer och ladda ner

Appar levandegör central historia


Vill du fördjupa dig i Lunds historia? Medeltida Lund och Slaget vid Lund är två appar som skildrar viktiga skeden i Lunds och Sveriges historia. Apparna innehåller animationer, illustrationer, kartor och bilder som presenterar historian på ett levande och effektfullt sätt. Länkar till apparna hittar du i listningen när du går vidare.

Gå vidare här

StoryTourist


Spännande stadsvandring gratis under höstlovet

Prova den självguidade stadsvandringen genom Lund, baserad på den sanna historien om studentmordet i Locus Peccatorum - Syndernas Hus på Tegnérsplatsen. Med koden HALLOWEEN kan du ta del av den digitala guidningen gratis under perioden 22/10–7/11 2021.

Läs mer här