© Karoline Saether

Topp 10 i omgivningarna

Dalby Kyrka


Nordens äldst bevarade stenkyrka med sköna omgivningar och en härlig utsikt in mot Lund stad. I sin begynnelse var kyrkan en kort tid även danskt biskopssäte, vilket kyrkan sedan miste till Lunds Domkyrka.

Till Dalby kyrka

Dalby Söderskog


I Lund hittar du Sveriges minsta nationalpark, inte långt från innerstan. Se vårblomningen, den massiva sommargrönskan eller lyssna till den intensiva fågelsången. Kul att veta - delar av Astrid Lindgrens film om Ronja Rövardotter spelades in just här.

Till Dalby Söderskog

Dressincykling


Cykla på järnvägen? Dressinspåren i Lund slingrar sig i vacker natur längs Romeleåsens dalgång, från Björnstorp till Veberöd. Ta dig fram på egen maskin, i ett varierat landskap med picknick-korgen medpackad.

Till dressincyklingen

Flyinge Kungsgård


Hästtokig eller inte, gör ett besök på den ståtliga hästgården som är världens äldsta stuteri, fortfarande i drift. Gå in i stallarna, se de mäktiga hästarna men se också upp för att inte missa storkfamiljen på hustaket

Till Flyinge Kungsgård

Fyra golfbanor


Lund är stort till ytan och här hittar man hela fyra golfbanor. Värpinge golfklubb, Lunds Akademiska golfklubb, Naturligtvis Golf & Country Club och Romeleåsens golfklubb ligger alla med härliga omgivningar och såväl stads- som lantliv på nära håll.

Kulturens Östarp


Mitt i det skånska kulturlandskapet finns detta levande museum, en lantbruksmiljö från 1800-talet, med byggnader, djur och trädgård. Störst upplevelse utlovas på sommarhalvåret, men du kan uppleva området året runt och äta på gästgivaregården intill.

Till Kulturens Östarp

Romeleåsen och Skåneleden


Det finns många fördelar med Lund. En av dem är att naturen alltid finns nära. Romeleåsen bjuder på några av Lunds härliga vidder och spännande vandringsupplevelser – rullstensås, bokskogar och det vattenfyllda stenbrottet.

Till Romeleåsen/Skåneleden

Skrylle


Ett av Sveriges mest välbesökta friluftsområden! Hit kommer motionerande lundabor, kunskapssökande barnfamiljer, naturälskande besökare och upptäckande vandrare. Ta dig enkelt hit med buss, bil eller cykel.

Till Skrylle

Slaget vid Lund


Även om Lund idag är en del av Sverige har det inte alltid varit så. Runt om i kommunen kan du läsa de skyltar som återberättar slaget som stod mellan Sverige och Danmark 1676, en av de blodigaste striderna på nordisk mark.

Gå vidare till broschyren

Uppåkra Arkeologiska Center


Strax söder om Lund ligger Uppåkra, den största boplatsen från järnåldern i Norden som vi känner till. Här har över 20 000 fynd sett dagens ljus, däribland guld-, silver- och bronsföremål, några av dem kan du se på Historiska museet mitt i Lund.

Till Uppåkra