© Leif Johansson, Xray

Låt dig inspireras

Välkommen till en av världens charmigaste och på samma gång smartaste stad!

Med sina runda 1000 år är Lund en av Sveriges äldsta städer. Stadskärnan vittnar om att staden har åldrats med skönhet – som den charmiga medeltida stadsplaneringen, gathusen med sina färgglada fasader eller de krokiga kullerstensgatorna som ger en vänlig och mysig känsla.

Ungdomlig fläkt med fascinerande historia 

Mitt i all pondus av historia, kunskap och tradition, finns de omkring 40 000 svenska och internationella studenterna som bidrar med mycket liv och rörelse till staden. Lunds universitet grundades 1666 och är idag känt och eftertraktat världen över, både för sin vetenskap men även för det rika och sociala livet som många studenter lever parallellt med sina studier.

... och kulturlivet

Lund har många traditioner och kulturformer att tacka studenterna för idag. Här gror fantastiska sångare och skådespelare, komiker och journalister. Idag kan lundabor och besökare glädjas åt de traditionsenliga sångarna på 1a maj, den underhållande Lund Comedy Festival, de många spexen och såklart landets största spontanfest under Valborg.

Lär känna Lund lite mer!

Kan du inte få nog av Lund? Häng med på en 1,5 minuter lång resa genom hela Lund, nedan. Härnedan hittar du dessutom fler guider om historia, kultur och innovation!

Det historiska Lund


Ibland är det tillräckligt att stiga ut på stans gator för att bli svingad tillbaka till medeltiden. Ibland vill man fördjupa sig i Lund som ärkebiskopssäte, som kunskapsstad eller som handelsplats. Var började egentligen Lund sin berättelse och historia? Hur och var kan du uppleva det historiska Lund idag?

Läs om det historiska Lund

Vetenskapsstaden


1666 grundades Lunds universitet och på 2000-talet rankas det bland världens 100 bästa lärosäten. Lund har levererat flertalet uppfinningar genom åren och innovationerna fortsätter att utmärka Lund. Läs vidare om hur kunskapen och vetenskapen präglar vår stad.

Gå vidare här

Ett år i Lund


Hur ser evenemangsåret ut i Lund? Här har vi samlat återkommande evenemang under de fyra årstiderna.

Gå till evenenemangsåret