© Christiaan Dirksen
Chatta med oss

Upptäck ett grönare Lund

Vi vill att det ska vara enkelt för dig som besöker Lund att hitta klimatsmarta och hållbara alternativ. Du som besökare och dina val, stora som små, är en viktig del i att skapa Hållbara Lund. Dina val påverkar både lokalt, regionalt och globalt, och inte minst påverkar de framtida generationer. Välkommen att bidra till ett mer hållbart Lund!

Lunds natur

I Lund har vi nära till en vacker natur som ofta är lätt att nå med kollektivtrafik eller cykel. Läs mer om naturupplevelser i vår besöksguide. För den som vill odla i Lunds kommun finns Stadsodlingsprojektet Odla i Lund som har mark på Brunnshög i norra Lund. Här kan du odla ensam, tillsammans med vänner eller familj! Stadsodling är en del av satsningen på Brunnshög, en ny stadsdel som ska ligga i framkant när det gäller hållbar stadsutveckling.

Shoppa hållbart

För den shoppingsugna finns det flera hållbara alternativ som loppis, vintage och second hand – miljövänligt, personligt, roligt och prisvärt där varje sak har en egen historia att berätta! I Lunds omnejd ligger också flera gårdsbutiker med ekologiskt fokus. Vill du ha bättre koll på miljömärkningar när du handlar, hittar du en lista över miljömärkningar hos Naturskyddsföreningen.

Äta hållbart

Den vegetariska vågen har fullkomligt exploderat och det blir allt lättare att göra hållbara val när vi ska äta. I Lund kan du hitta flera vegetariska restauranger som erbjuder vegetariskt och/eller veganskt på sina menyer. Utöver dessa kan de flesta caféer och restauranger oftast ordna ett vegetariskt alternativ på förfrågan.

Hållbart arbete i Lund

Vill du veta mer om vad vi i Lund gör för att arbeta mer hållbart, kan du kolla in Lunds kommuns miljöprogram LundaEko. Sedan 2007 är Lund en Fairtrade City, vilket innebär att engagerade från kommun, näringsliv och ideell sektor har gjort gemensam sak och jobbar tillsammans för att öka inköpen av rättvist handlade varor – så kallad fair trade.