© Kristina Strand Larsson
Chatta med oss

Lund - en historisk stad

Mycket i Lunds stadskärna vittnar om att staden har åldrats med skönhet – som den charmiga medeltida stadsplaneringen som delvis lever kvar, gathusen med sina färgglada fasader eller de krokiga kullerstensgatorna som ger en inbjudande och mysig känsla. Med sina 1000 år är Lund en av Sveriges äldsta städer. Den mäktiga domkyrkan från 1100-talet och det världskända universitetet från 1600-talet har båda präglat staden, som idag är synonym med historia, kultur, kunskap och innovationer.

Uppåkra – det ursprungliga Lund?

Fem kilometer söder om Lund finns Uppåkra, där man på senare år upptäckt Sydsveriges största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning som vi känner till. Det finns teorier om att detta var det ursprungliga Lund som av någon anledning ”flyttades” för ungefär 1 000 år sedan till Lunds nuvarande plats. Här har över 20 000 fynd sett dagens ljus, däribland guld-, silver- och bronsföremål, några av dem kan du se på Historiska museet mitt i Lund.

>> Gå vidare till Uppåkra Arkeologiska Center

>> Gå vidare till Historiska museet vid Lunds universitet

Anrika kyrkor i Lund

Flera av Lunds många kyrkor bär på anrik historia. I Dalby finns den speciella Heligkorskyrkan, som uppkom år 1060, när Danmark delades in i nio stift och ett av biskopsätena blev Dalby. Den är Nordens äldsta bevarade stenkyrka och här kan besökare finna avkoppling, energi och beundra en vacker interiör. Den mest besökta kyrkan i Sverige är, om än gammal, dock inte den äldsta; Lunds domkyrka invigdes 1145 och här kan du bland annat se det astronomiska uret från ca 1424.

>> Gå vidare till Dalby Heligkorskyrka

>> Gå vidare till Lunds domkyrka

Underjordisk kyrka centralt i Lund

För spännande utforskning under jord, kan du besöka Drottens kyrkoruin som ligger två trappor under dagens markyta, centralt i Lund. Här finns ett underjordiskt medeltidsmuseum med en framgrävd stenkyrka från 1000-talet. Museet innehåller framgrävda rester från en av Lunds äldsta och mest intressanta kyrkobyggnader samt fynd från utgrävningarna.

>> Läs mer om Drottens kyrkoruin

Slaget vid Lund

Den 4 december 1676 var en dyster dag i Lunds historia. Det var nämligen då som slaget vid Lund tog plats i norra delen av staden. De som stred var den invaderande danska armén och den svenska armén i en kamp om Skåne. Totalt stred ungefär 21 000 soldater och det är ett av de blodigaste slag som stått på nordisk mark; cirka 9 000 danska soldater och 5 000 svenska soldater fick sätta livet till. Idag finns skyltar utsatta runt om i kommunen där de olika delarna av slaget skedde, skyltarna finns utmärkta i en folder som går att ladda ner eller hämta hos Lund Tourist Center. Eller varför inte prova appen för en fördjupad upplevelse?

>> Gå vidare till sidan om Slaget vid Lund

Besök historiska platser

Det är svårt att besöka Lund utan att ta del av vårt kulturhistoriska arv. På Lunds friluftsmuseum Kulturen kan du göra en tidsresa bakåt i tiden. På ett område om två kvarter där du kan gå in och titta i gamla hus och se hur folk bodde i Skåne och Sydsverige förr i tiden. För fler besöksplatser, kika i vår besöksguide, eller ladda ner broschyrer och kartor. Det går också bra att besöka oss för att få veta mer.

>> Gå vidare till Kulturen i Lund

>> Gå vidare till sidan med broschyrer och kartor

 

 

Lunds historia i appar


Levandegörande historia

Vill du fördjupa dig i Lunds historia? Medeltida Lund och Slaget vid Lund är två appar som skildrar viktiga skeden i Lunds och Sveriges historia. Apparna innehåller animationer, illustrationer, kartor och bilder som presenterar historian på ett levande och effektfullt sätt. Länkar till apparna hittar du i listningen när du går vidare.

Gå vidare till apparna