© Leif Johansson, Xray
Chatta med oss

Vetenskapsstaden Lund

Visste du att…

Lund är en av Skandinaviens äldsta städer med ett av världens hundra högst rankade universitet? Här möts tradition och innovation och forskningen är bland den bästa i världen. Uppfinningar som den konstgjorda njuren, ultraljudsröntgen, pacemakern och Bluetooth är alla exempel på saker som är framtagna i Lund och som öppnat nya dörrar för miljoner människor världen över. Världsledande företag som Tetra Pak, Axis Communications, Alfa Laval och Gambro har sitt ursprung i forskning från Lunds universitet, och nya tillkommer hela tiden. Just nu växer dessutom ett helt nytt område fram i Lund, där forskningsanläggningarna MAX IV och ESS lägger grunden för materialforskning i världsklass. Hit kommer forskare från hela världen för att testa sina teorier.

Se forskningen på nära håll

Forskningen, universitetet och studenterna utgör en stor del av staden och kommunen Lund, både rent fysiskt men också sett till innehållet. När du som besökare kommer till Lund, kan du uppleva det historiska museet, Vattenhallen Science Center, Skissernas museum och Botaniska trädgården, för att nämna några. Förutom att vara intressanta besöksmål är de kopplade till universitetet och forskningen som skett och sker i Lund på ett eller annat sätt.

Vetenskapen i tv-rutan

Lund är dessutom dedikerat ett helt eget tv-program! I Fråga Lund får SVTs tittare svar på allehanda frågor ställt till en forskarpanel från Lunds universitet. Tv-programmet hade sin början på 1960-talet och har kommit och gått i rutan sedan dess. 2016 togs programidén upp igen och idag vill serien vara ett underhållande faktaprogram med Kristian Luuk som programledare.