© Lunds kommun

Upplev och älska Lund i vinter

Samma upplevelser, nya upplevelser och anpassade upplevelser. I år upplever vi Lund just så. Vi stöttar vårt lokala och samlar all vår kärlek, stöttning och tips under #lovelund. 

Här guidar vi och lundaborna dig och varandra, ut i ett säkert och vintrigt Lund som tar restriktioner på allvar och har skapat rutiner för trygga upplevelser, oavsett om de är nya eller har funnits i 1000 år. Tillsammans håller vi ut genom att tänka på avståndet, stanna hemma om vi är sjuka och hitta nya sätt för våra upplevelser.

Besöksmålen gör sitt för att möta dig på plats men också digitalt. Gå vidare och läs hur! 

 

Konst och kulturhistoria på promenaden


Kulturen öppnar upp sin park med fri entré. Ta en promenad i stan och sväng inom museiparken. Kanske hittar du plats för en fika i caféet? Fortsätt promenaden upp till Skissernas museum där du också kan uppleva museets utomhusverksamhet i skulpturparken. Båda museer håller stängt en bit in i januari pga rådande restriktioner, men har gott om digitalt material som visar bland att utställningarna!

Öppettider för Kulturens park

Vinter i Botan


En liten utställning om julens och vinterns växter.

Välkommen till Botaniska trädgården i jul och vinter. Fototävling, utställning, och flera uteaktiviteter väntar när det passar dig.

Läs mer

Bio för åtta


Trygga filmvisningar som håller de senaste restriktionerna. Biograf Kino har hittat en trygg form för att fortsätta visa film i sina salonger. Filmälskare hälsas välkomna till visningar öppna för 8 personer.

(Håll dig samtidigt uppdaterad kring de senaste restriktionerna och förhållningsråden, stanna också hemma vid minsta tecken på sjukdom.)

Läs mer hos Kino

Ta semestern hemma


Rym från vardagens rutiner och måsten. Boka en övernattning hos något av våra boenden och upplev Lund med nya ögon.

Gå till hotell och erbjudanden

Vinterlund


Upplevelser som skingrar mörkret, ända fram till alla hjärtans dag.

I år levereras Vinterlund i ny tappning med fokus på upplevelser som du kan ta del av när det passar dig, bra eller hur?

Kolla in programmet!

Konststråk Brunnshög


Upplev konststråk Brunnshög, en serie konstverk som dekorerar sträckan längs med spårvägen. Leta efter en gul skog högst upp på Brunnshög, se små människor och djur som vill skapa kontakt, upplev lysande blommor och skinande tyger på Ideontorget bland mycket annat. Ta dig igenom konststråket på cykel, till fots eller på hjul medans vi väntar lite med kollektivtrafiken.

Se, läs mer och hitta en karta

Take away i Lund


Vill du fortsätta njuta maten från din favoritrestaurang och stötta Lunds restauranger? "Restauranger i Lund med hämtmat" är facebookgruppen som samlar Lunds många möjligheter till take away och hämtmat.

Läs mer på Facebook

Upplev Lund genom Lundarundan


Förvisso är tävlingsmomentet förbi för i år, men nörda ner dig i detaljernas Lund med hjälp av de upplagor av Lundarundan som du inte redan fixat. På köpet får du motion, utevistelse och hjärngympa! Du ser garanterat dessutom nya vinklar av staden.

Läs mer hos Lunds OK

Lundajakten


Som ett ”escape room” i en ryggsäck, med staden som spelplats. Klura tillsammans!

Lundajakten är en stadsvandring där du får lösa utmaningar längs vägen. Företaget Lundalek står bakom aktiviteten som är ett roligt och annorlunda sätt att se och uppleva Lund på, passar vuxna och/med tonåringar. Aktiviteten sker utomhus.

Boka hos Lundalek!

Lund i hjärtat


I hjärtat av Lund levereras utbudet med kärlek. Lokala butiker, hemtrevliga restauranger och små och stora kulturutövare. Många är nu väl rustade för att ta emot besökare på väl avvägda och trygga sätt - handla utomhus istället för att trängas i butiken, beställ i förväg och hämta upp, beställ och låt skicka till någon du tänker på eller gör en vän glad med ett presentkort med stans utbud.

Se hur du kan handla lokalt!

Tio naturupplevelser


Välkommen ut till bokskogar, raviner och våtmarker, till Skånes bästa fågelskådarplatser och en av Sveriges äldsta nationalparker. Här finns broschyren som guidar dig till tio underbara naturupplevelser i Lunds kommun.

Gå till broschyren

Be here then - nu med ny kärleksfull  runda!


Med appen Be Here Then kan du gå en digital stadsvandring genom Lund med bilder från förr och vyer från idag.

En nyhet är att appen nu även har nya rundor. Upplev t ex Lund via lundabornas kärleksskildringar och vilken betydelse platser i staden har haft för de olika berättelserna. Läs om Hilma af Klints lundperiod eller Vera och Sture som bytte blickar i 1920-talets Lund och tjugo andra berättelser. Appen är gratis att ladda ner och använda!

Läs mer och ladda ner

Upplev Lund digitalt


Hämta hem digitala Lund-upplevelser! Här hittar du appar, podcasts och audioguider som tar dig till Lunds historia, ger dig konstupplevelser och visar runt i en medicinhistorisk värld.

Läs mer om Lunds olika appar

Lundabor tipsar


Tre lundabor tipsar om sina favoriter. Var hittar man den godaste kardemummabullen? Vad passar utmärkt som hundrunda och var i Lund får man känslan av att vara i Paris?

Gå till tipsen

Spårvägen till kunskapen


Säg hej till Åsa-Hanna, Sfinxen, Lindeman och de andra spårvagnarna, den 13 december började de rulla på Sveriges fräschaste spårväg. Sträckan de sju vagnarna trafikerar är Lund C /Clemenstorget och ESS, en sträcka som också kallas Kunskapsstråket. Liksom för tåg och bussar i och omkring Lund, är det Skånetrafiken som trafikerar sträckan.

Läs mer om spårvägen