© Karoline Saether

Upplev och älska Lund

Samma upplevelser, nya upplevelser och anpassade upplevelser. I år upplever vi Lund just så. Vi stöttar vårt lokala och samlar all vår kärlek, stöttning och tips under #lovelund. 

Här guidar vi och lundaborna dig och varandra, ut i ett säkert och vintrigt Lund som tar restriktioner på allvar och har skapat rutiner för trygga upplevelser, oavsett om de är nya eller har funnits i 1000 år. Tillsammans håller vi ut genom att tänka på avståndet, stanna hemma om vi är sjuka och hitta nya sätt för våra upplevelser.

Besöksmålen gör sitt för att dela sitt innehåll och budskap digitalt. Gå vidare och läs hur! 

 

Litteralund


Bokfesten kommer till stan 16-22 maj.

Litteralunds publika program riktar sig till barn och unga och kommer självklart vara anpassat efter det rådande läget med Covid-19. Trots att vi inte kommer kunna mötas som vanligt, utlovas en rejäl bokfest med workshops, författarbesök och upplevelser.

Håll utkik efter programmet här

Visit Lund presenterar!


Nu kan vi se fram emot fem exklusiva minikonserter när handplockade artister ger varsin minikonsert på utvalda hotell i Lund.

Följ med på musikalisk resa! Med start den 7 maj kommer konserterna med Nisse Hellberg från Wilmer X, Paul Rey, Vera Carpe, Josefin ”Jossan” Johansson, Rickard Söderberg och Mariette successivt att visas digitalt genom vår YouTube-kanal. Värd vid konserterna är Josefin ”Jossan” Johansson som även kommer bjuda på härliga artistintervjuer. Håll ögon och öron öppna för mer information!

Se kommande konserter här

Öppna besöksmål


Med fortsatt respekt för pandemisituationen ser vi försiktigt fram emot när besöksmålen i Lund sakteliga öppnar igen.

Sedan en tid tillbaka håller både Lunds konsthall och friluftsmuseet Kulturen öppet med nya, färska utställningar. Skissernas museum har precis öppnat upp och i juni ser vi fram emot öppningen av en ny utställning även där. Alla verksamheter följer uppsatta rekommendationer och ser över rutinerna för besök, håll dig uppdaterad hos respektive. De tre besöksmålen fortsätter också sin digitala närvaro med poddar, inspelningar och guidade turer.

Se alla besöksmål

Vårblommor och blomsterlökar


Njut av vårblommor och blomsterlökar! Nyfiken på årets tema?

Varje år smyckas Lunds rabatter, urnor och amplar med blomsterarrangemang utefter ett särskilt tema. Temat får beskriva färg, form och känsla. ”Solkatt” är årets tema och ger oss färger i gult, orange och mörkt violett. Temat syns även i rabatternas kompositioner, som för tankarna till kattens ögon och morrhår. Häftigt va! Gå vidare och du hittar även en detaljerad lista på växterna som planteras, kanske kan du hitta någon sort att plantera för din egen täppa.

Läs mer här

Lund utmanar dig!


Lundajakten, Lundarundan, Exploration Lund, Escape House Lund...

...ny i stan eller vill se din hemmiljö med nya ögon? Här hittar du tips på olika spel och quiz som ofta tar dig runt i Lund och utmanar dig med gåtor, skatter, bilder eller andra klurigheter.

Gå till tipsen här

Take away i Lund


Vill du fortsätta njuta maten från din favoritrestaurang och stötta Lunds restauranger? "Restauranger i Lund med hämtmat" är facebookgruppen som samlar Lunds många möjligheter till take away och hämtmat.

Läs mer på Facebook

Lundatips i guideformat


Platser för semlor, konstgallerier, pizza och vegetariskt.  Platser för naturupplevelser och sevärda citypärlor - gå till våra Instagram-guider för att få tips om nya eller gamla favoriter, paketerade med hjälp av er.

Saknar du en guide på något särskilt tema? Skriv till oss!

Gå till guiderna

Tio naturupplevelser


Välkommen ut till bokskogar, raviner och våtmarker, till Skånes bästa fågelskådarplatser och en av Sveriges äldsta nationalparker. Här finns broschyren som guidar dig till tio underbara naturupplevelser i Lunds kommun.

Gå till broschyren

Bio för åtta


Trygga filmvisningar som håller de senaste restriktionerna. Biograf Kino har hittat en trygg form för att fortsätta visa film i sina salonger. Filmälskare hälsas välkomna till visningar öppna för 8 personer.

(Håll dig samtidigt uppdaterad kring de senaste restriktionerna och förhållningsråden, stanna också hemma vid minsta tecken på sjukdom.)

Läs mer hos Kino

Samlas kring elden


Laga maten ute som omväxling. Runt om i Lund finns det flera härliga platser avsedda för grillning och picknick. Grillplatserna vid Tusenårslunden och Råbysjön är anpassade för rullstolsbundna och lätt att komma till.

Se platser för grillning

Evenemangs  -  kalender


Vad vill du hitta på idag? Ta del av digitala evenemang, film på bio, utställningar, musik, teater med mera. Evenemangen är såklart anpassade och många går dessutom att ta del av via sin skärm.

Gå vidare till kalendern

Ta semestern hemma


Rym från vardagens rutiner och måsten. Boka en övernattning hos något av våra boenden och upplev Lund med nya ögon.

Gå till hotell och erbjudanden

Lund i hjärtat


Nu även söndagsöppna butiker!

I hjärtat av Lund levereras utbudet med kärlek. Lokala butiker, hemtrevliga restauranger och små och stora kulturutövare. Många är nu väl rustade för att ta emot besökare på väl avvägda och trygga sätt - handla utomhus istället för att trängas i butiken, beställ i förväg och hämta upp, beställ och låt skicka till någon du tänker på eller gör en vän glad med ett presentkort med stans utbud.

Se hur du kan handla lokalt!

Lundabor tipsar


Tre lundabor tipsar om sina favoriter. Var hittar man den godaste kardemummabullen? Vad passar utmärkt som hundrunda och var i Lund får man känslan av att vara i Paris?

Gå till tipsen