© Lunds kommun

Susanne Roosen-Runge

Möt Susanne Roosen-Runge som just nu både studerar och jobbar på International Citizen Hub Lund, verksamheten som vänder sig till medföljande till utländska medborgare som fått jobb i Lund. Susanne brinner för interkulturellt lärande, personlig utveckling, den vackra svenska naturen och att umgås med familj och vänner. Lund är den perfekta staden för allt detta, menar hon.

Vad fick dig att välja Lund?

Min man började arbeta på Lunds Universitet för fyra år sedan.

Hur känns det att bo i Lund? Trivs du i vår stad?

Som familj älskar vi att bo i Lund. Vi älskar det luftiga, de gröna ytorna, möjligheten att nå i stort sett allting på cykel, den tillbakalutade atmosfären och alla möjligheter och det utbud som finns för varje enskild familjemedlem. Vi tycker också mycket om att det finns så många spännande och rogivande naturupplevelser runt omkring.  

Finns det något som du tycker utmärker vår stad och våra invånare?

Det verkar som att alla som bor i Lund faktiskt älskar sin stad. Kanske är det just det som gör att atmosfären är så lugn och tillbakalutad. Å andra sidan skall man komma ihåg att vår familj kanske lever i en slags social bubbla här. Men, men… Vi trivs riktigt bra.

Vad som också gör Lund så speciellt är att det är så många från andra länder som bor här. De bidrar alla till en levande stad präglad av olika perspektiv och tillvägagångssätt. Här råder en välkomnande mångfald, helt enkelt.

Om du skulle föreslå tre saker som man inte får missa när man är i Lund, vilka skulle de vara?

  • Utforska de stora grönområdena som finns överallt runtomkring i Lund. Jag tycker själv särskilt om Östra Torn: 4H-gården och alla djuren där. Och jag njuter verkligen av landsbygdskänslan i byn.

 

Foto: Susanne Roosen-Runge

  • Ta en promenad (eller en löp- eller kanske en skidtur på vintern) i naturreservatet Kungsmarken. Kungsmarken ligger inte så långt borta från Östra Torns by så det i sig blir en skön vandring på någon kilometer.

 

 Fågelsångsdalen, Södra Sandby.

 

  • Följ det gamla järnvägsspåret “Hardebergaspåret” i riktning mot Södra Sandby – en perfekt cykel-tripp! På vänster hand hittar du så småningom naturreservatet Fågelsångsdalen, en riktig skatt om du och dina familjemedlemmar gillar ljudet av strömmande vatten, att klättra i träd som korsar de porlande bäckarna, och det lustfylla i att vandra längs små stigar i riktning mot den vackra väderkvarnen.

 

Södra Sandby mölla. Foto: Susanne Roosen-Runge

 

.

Tio naturupplevelser


Välkommen ut till bokskogar, raviner och våtmarker, till Skånes bästa fågelskådarplatser och en av Sveriges äldsta nationalparker. Här finns broschyren som guidar dig till tio underbara naturupplevelser i Lunds kommun.

Gå till broschyren

Barnens Lund


Gå på upptäckartur i Domkyrkan, se palmer och kakaoträd i Botaniska trädgården, besök den utmanande skogslekplatsen och testa vildforsen på äventyrsbadet.

Gå till alla barnaktiviteter

Topp 10 i omgivningen


Ta en dag med natur och vandring, gör en utflykt i det kulturhistoriska eller håll dig aktiv med en annan typ av cykling. Vad ska man inte missa i vår omgivning?

Gå till topp 10 i omgivningen

Slumpa fram din  upplevelse - vinst varje gång!


Snurra och vinn!

Här har vi ett kul hjul! Det är ett lyckohjul som slumpar fram Lund-upplevelser med fina vinster. Varje gång! Hitta nya smultronställen eller återupplev gamla godingar. Tycker du det saknas något självklart kan också du komma med utflyktstips som du tycker borde vara med. Då är vi fler som kan upptäcka mer av Lund.

Testa lyckan här!