Bortom stadskärnan

Bortom stadskärnan

Lund är till ytan stort. Tack vare sina omgivningar är det lätt att kombinera stadslivet med cykelutflykter, naturupplevelser och landsbygdscharm. Upplev Lund utanför stadskärnan och guldkornen bortom det mest självklara, här ger vi dig tipsen!

Innergård med uteservering, personer sitter vid cafébord

Dag 1 - morgon

Starta dagen med en kaffe på Solnäs gårdscafé. Här har du fruktodlingen in på knuten och kan botanisera i trädgårdsbutiken som också huserar på gården.

Hitta till Solnäs gårdscafé

Slaget vid Lund 1676

Det finns flera platser som berättar om den centrala historia som präglat Lund och Skåne genom tiderna och även om Lund och Skåne idag är en del av Sverige har det inte alltid varit så. År 1676 utspelade sig ett av Nordens blodigaste slag i och utanför Lund. Slaget vid Lund var ett försök från Danmark att återta Skåne, Halland och Blekinge som förlorats till Sverige genom freden i Roskilde 1658. Följ slaget från stadskärnan och tio kilometer norrut. Slagets olika avgörande platser är utmärkta med skyltar, information och illustrationer som berättar om förloppet som varade mindre än ett dygn.

Slaget vid Lund, timme för timme

Gör en tidsresa i Uppåkra

Söder om Lund ligger den den arkeologiskt intressanta platsen Uppåkra. Här har man på senare år upptäckt Sydsveriges största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning som man känner till. Över 20 000 fynd har hittats under åkerjorden, däribland guld-, silver- och bronsföremål. Under sommarsäsongen erbjuds här guidade turer och en hel rad olika evenemang. Sommartid håller också det lilla trädgårdscaféet öppet. Andra delar av året kan man gärna strosa på egen hand och uppleva järnåldersboplatsen via informationsskyltar.

Hitta till Uppåkra

Tre trähus i vikingastil i solnedsgångsljus

Dags för lunch

Lunchen tar du på din väg österut, här är några tips:

Matstudio Kungsmarken

Dalby Gästis

Skrylle Restaurang och Café

Gastro Gaspari i Flyinge

I krokarna är man flitig på mathantverk - här odlas svamp (Hällestad svamp), vin (Flyinge Vingård) och grönsaker (Köksträdgården) . Det rostas kaffe (Södra Sandby kafferosteri), bryggs öl (Pax brygghus) och tillverkas drycker både med och utan alkohol (Skånska spritfabriken).

Fler tips om mat och dryck

Tegelbyggnad
Gastro Gaspari i Flyinge.

Runt omkring Lund hittar du lokala matproducenter. Några av dem levererar varor till våra restauranger och några välkomnar kunder till sin butik. Håll koll på öppettiderna innan du gör ett besök!

Vit byggnad med texten "torna hällestad lanthandel", i förgrunden sittplatser med parasoller.

Eftermiddag

Ta sikte på orten Dalby. Här finns Nordens äldsta stenkyrka, från 1000-talet, och med en central plats i Lunds historia. På gång- och cykelavstånd ligger också Sveriges minsta nationalpark och flertalet naturreservat med såväl långa som korta vandringsleder.

Nationalparken Dalby Söderskog

Dalby Gästis och Tingshuset med flera bjuder byn och besökare på mat, husrum och evenemang.

Dalby Gästis öppettider

På väg för att avrunda dagen, ta vägen över Torna Hällestad och fika i byns lanthandel. Med cykel eller till fots från Dalby följer du enkelt den gamla banvallen från 1800-talet som leder rakt in i byn. Planerar du att övernatta i naturen kan du även passa på att handla provianten här, hos lanthandeln är det mesta närproducerat.

Torna Hällestad Lanthandel

Väg som leder genom skog med krokiga träd.
Trollskogen i Torna Hällestad

Dag 2 - utflykt runt Lund

Slå upp ögonen mitt i naturen och gör dig redo för en dag i det fria. Njut av frukostbuffén med milsvid utsikt över trädtopparna. Spahotellet The Lodge ligger på toppen av Romeleåsen som är en av Skånes högsta punkter.

Hitta till the Lodge

Nu är du mitt i ett stort naturområde som sträcker sig över skogar, sjöar, fält och toppar. Häckeberga naturvårdsområde och Romeleåsen har gott om vandringsleder men också leder för cykel och mountainbike.

Naturområden runt Genarp

 

Bild på hotellet The Lodge, ovaninfrån
The Lodge
Två personer som cyklar dressin på nerlagd järnväg

Ta förmiddagen ute

I Björnstorp hittar du dressincykling, en härlig rälstur som slingrar sig fram i Romeleåsens dalgång. Har du stormköket med, fixar du kaffet på egen hand. Annars serverar bland annat Mossagårdens café och gårdscaféet Systrarna på Solhjulet fika under sommarsäsongen.

Systrarna på Solhjulets öppettider

Mossagårdens café

Romeleåsens dressincykling

Kring sjöarna längre norröver, Vombsjön och Krankesjön, hittar du fina platser för både fågelskådning och fiske. Ett långsiktigt mål med Fågelriket, som området också kallas, är att det ska kunna bli ett UNESCO biosfärområde.

Luncha i trakterna

Lägligt ligger Östarps gästgivaregård i trakterna. Familjeägt sedan farmor Bertha tog över gården 1946, är det nu barnbarnet Lennart som serverar skånska klassiker här. Förvänta dig äggakaka, sill, gåsamiddag, spettekaka och mycket annat.

Östarps Gästis i Blentarp

Grönskande hage med kor
Körsbärsdalen utanför Veberöd.

Inte långt från Kulturens Östarp ligger Körbärsdalen som anses vara en paradisisk plats varje år när körsbärsträden blommar. Slå dig ner i backen under träden och njut av den vitblommiga dalen och porlande bäcken.

Hitta till Körsbärsdalen

Personer i skånska folkdräkter framför bondgård
Kulturens Östarp
Flygfoto över Häckeberga Slott
Häckeberga Slott

En eftermiddag bland slott och gårdar

Granne med gästgivaregården ligger Kulturens Östarp, en publik lantbruksmiljö från 1800-talets mitt. Upplev det gamla kulturlandskapet med byggnader, djur och trädgård. Under sommarsäsongen hålls den fyrlängade korsvirkesgården öppen och du välkomnas både till temadagar och till deras traditionellt svenska midsommarfirande. Hit är man också välkommen året runt, då besöker du området på egen hand. Prova t ex vandringsspåret som lär dig mer om Östarps historia och kulturlandskapet runt omkring.

Öppettider Kulturens Östarp

Fortsätt dagen på det kulturhistoriska spåret. Skåne är unikt i Sverige med sina många slott och herrgårdar på liten yta, i vårt område når man några av dem - Toppeladugård, Björnstorps slott, Häckeberga slott, Övedskloster och Snogeholms slott. Slottsmiljöerna bidrar också ofta med ett härligt landskap i form av alléer, bokskogar, ståtliga byggnader och parker. Några av slotten är publika, andra kan du se på håll och hos vissa kan du besöka park och trädgård.

Är det redan över?

Tiden går fort när man har roligt och 48 timmar är nu till sin ända. Välkommen tillbaka för att upptäcka mer nästa gång! Här tipsar vi om fler saker du kan upptäcka på 48 timmar:

Lund på 48 timmar


Uppdaterad:

Mer att upptäcka!

Guiden Barnens Lund är en 48-timmars guide full av tips och idéer. Häng med!

Hitta enkelt ut till vandringsleder, naturreservat, fågeltorn, mountainbikespår och mycket annat. Nu finns Lund med i Sveriges största digitala guide för att hitta ut i naturen.

Ta en dag med natur och vandring, gör en utflykt i det kulturhistoriska eller håll dig aktiv med en annan typ av cykling.