Kärlekens Lund

Kärlekens Lund

Utforska staden, lär dig mer om hjärtat på Livets museum, njut av en härlig picknick eller av utsikten från the Lodges spa! Guiden Kärlekens Lund är en 48-timmars guide full av tips och idéer. Häng med!

Parkgång, träd, motsol

Morgon dag 1 - utforska staden

God morgon! Vilka frukosttyper är ni? En mysig frukost på sängen utan att lämna morgonrocken, en maffig buffé på hotellet eller en frukost på stan där stadslivet passerar förbi? Chocolaterie Hovby nr 9 har många former av choklad, till frukost, kanske den varma i kopp passar bäst?

Öppettider och meny på Chocolaterie Hovby nr 9

Crêperiet; här kan man äta crêpes till frukost, lunch och middag i en franskinspirerad atmosfär.

Öppettider och meny på Crêperiet

Patisseriet; dela på en frasig hembakad Croissant medan Domkyrkans klockor ringer in morgonen.

Öppettider och meny på Patisseriet

Förmiddag

Hyr en cykel och känn er som lundaborna. Cykla norrut genom parken Lundagård och parkera cykeln vid Livets museum. Här får ni veta mer om hjärtat och hjärnan, om känslor och livet. Testa, känn och lär genom det interaktiva museet.

Öppettider Livets museum

Här kan du hyra en cykel:

Fridhems cykel

På er väg till Botaniska trädgården passerar ni det som har utsetts till Sveriges vackraste byggnad 2019 av Arkitektupproret – Universitetsbiblioteket. Förutom att vara vackert innehåller huset nästan 12 hyllmil (!) böcker och tidskrifter och är en viktig del i studenternas och forskarnas vardag.

 

Cyklister kors och tvärs mellan hus.
Botaniska trädgården med ett par på en bänk i bakgrunden

En oas mitt i stan

Botaniska trädgården är en av Lunds oaser mitt i stan. Strosa utan mål och njut av årstidens tecken – näsduksträdet, magnolian och det kanelbulledoftande Katsuran är några av trädgårdens snackisar. Det sägs också att den kinesiska Sekvojan har en perfekt ihålig stam att gömma kärleksbrev i.

Växthusen? De ska bli större och ge mer plats till alla träd och arter som växer här, därför hålls de stängda för ombyggnad.

Hitta till Botaniska trädgården

Lunch

Stanna kvar vid ”Botans” café och ta en lättare lunch. Har ni packat picnickorgen är det bara att hitta valfri plats i gräset. Saluhallens matmyller eller stadskärnans menyer bjuder annars på en mängd alternativ. På vägen ner till stan, passera gatorna i det som kallas Kulturkvadranten. Här lever det medeltida gatunätet kvar och kvarteren är en av Lunds charmigaste platser.

Hitta till Saluhallen

Här hittar du godsaker till picknickkorgen:

Bengtsons ost

Hökeriet

Reko Deli

Grand Deli

Kandelaber med levande ljus på restaurangdisk, kock i bakgrunden.
Gammal kyrkointeriör utställd på Historiska museet.

Eftermiddag

Nu är ni i hjärtat av Lund och promenerar parallellt med shoppingstråk och lokala butiker. På väg till Historiska museet, kila inom platsen som samlat människor de senaste 1000 åren — Domkyrkan. Är det sol, hittar du lundaborna njutandes längs kyrkans södervägg.

Bakom kyrkan finns Historiska museet. På fyra våningsplan samsas såväl historia, arkeologi och konst som zoologi, mynt och kuriosa. Upplev t ex Europas äldsta kondom från 1600-talet eller läs om ”korstolsfynden” – lappar hittade under domkyrkans korstolar med både kärleksfulla och mindre kärleksfulla meddelanden.

Hitta till Historiska museet

Cykla upp till planetariet som finns hos Vattenhallen Science Center och kryp in under stjärnhimmeln
och häng med ut till planeter, stjärnor och galaxer.

Öppettider Vattenhallen Science Center

 

Dags för en fika!

Hos Love Coffee är kärleken till kaffe och kunder stor, det visar sig också i utmärkelsena de fått. Hos
Alice och Kattens tesalong är mysfaktorn lika hög som trevåningsfaten med scones och bakverk. 

Upptäck Love Coffee

Mysigt på Alice och Kattens tesalong

Två personer dricker öl på café.

Kväll – mat och upplevelser

Håll koll på vilka evenemang som är på gång just nu i vår evenemangskalender!

Evenemangskalendern

I stan finns en mängd spännande restauranger med en avslappnad atmosfär, hög kvalitet och en förkärlek för lokalt producerade råvaror.

Det lite lyxigare alternativet

Grand Hotel

Klostergatans Vin & Delikatess

Restaurang På Skissernas

Här hittar du alla restauranger som finns listade i White guide

Det gröna alternativet

The Herbivore

Hummus Bar

Det oprententiösa

Tugg Burgers

Thuy

Gattostretto

För den romantiska

För den klassiskt romantiska – knata upp på stans högsta punkt, Sankt Hans backar, och avsluta kvällen med solnedgången över Öresundsbron, eller ta cykeln till Lomma och havet för ett kvällsdopp!

AKTUELLT

Vad vill du hitta på idag? Här hittar du ett rikt urval av evenemang i Lund. Låt dig inspireras av vad som händer just nu eller vad som är på gång längre fram!

AKTUELLT

Letar du efter biljetter till ett särskilt evenemang i Lund? Här hittar du kommande evenemang i Lund och hur du köper din biljett. Vill du ha personlig service och hjälp kring ditt köp, ring 046- 13 14 15.

Träd, ängar och en å

Dag 2 - Utflykter runt Lund

En annan fördel här är att ni enkelt kan uppleva både stad och natur utan att behöva transportera er några långa sträckor. Slå upp ögonen efter en slottsnatt vid vackra Häckebergasjön. Känn in slottets franska senrenässansstil och njut av frukost med sjöutsikt. Runt omkring slottet finns värdefull bokskog och har ni tur kanske ni kan upptäcka både havsörn, älg och dovhjort. Är det vinter och sjön ligger frusen, snöra på er skridskorna och njut av omgivningarna från isen.

The Norrmans på Häckeberga slott

En av Skånes högsta punkter

Fortsätt sedan vidare upp på en av Skånes högsta punkter, Romeleåsen. Här mellan trädtopparna ligger The Lodge, spahotellet med influenser från Hawaii. Öppen spis, vedeldad bastu, lagun och en exotisk sparitual är något som möter er när en spadag
väntar.

Hitta till The Lodge

Två personer i stråhattar blickar ut över landskapet
Blommande körsbärsträd

Utflykter och fika

Stig ur badet och in i skogen. Precis runt hörnet finns vandringsleder med kort eller lång distans. Tar ni er ner för kullen hittar ni dressincyklingen i Björnstorp, en utmärkt aktivitet på några timmar där ni kan turas om att trampa och åka.

Romeleåsens dressincykling

Packa egen matsäck eller ta med en picknick-korg från The Lodge.

Inte långt härifrån ligger Körbärsdalen som anses vara en paradisisk plats varje år när körsbärsträden blommar. Slå er ner i backen under träden och njut av den vitblommiga dalen och porlande bäcken.

Är det redan över?

Tiden går fort när man har roligt och 48 timmar är nu till sin ända. Välkommen tillbaka för att upptäcka mer nästa gång!

 

Uppdaterad:

Mer att upptäcka!

Stanna över helgen eller fly vardagen och gör en mitt-i-veckan-utflykt. Här är våra tips om hur du kan uppleva Lund på 48-timmar just nu.

Kombinera stadslivet med cykelutflykter, naturupplevelser och landsbygdscharm.

Bland trivsamma shoppingstråk och mysiga caféer finns det mycket att uppleva. Här är listan med tips på vad du inte ska missa!