Lund med barn

Lund med barn

Experimentera på Vattenhallen Science Center, besök Hökeriet för att handla som förr i tiden eller kasta dig i viltforsen på Högevall! Guiden Barnens Lund är en 48-timmars guide full av tips och idéer. Häng med!

Kvinna som lägger upp bröd i hyllor på ett bageri.

Dag 1

Morgon

Börja dagen med en frukost på stan. Några varma crêpes, en nybakad surdegsfralla, en kopp varm choklad och en frasig croissant låter väl som en bra start. Hovby nr 9, Crêperiet och Patisseriet är några av Lunds alla mysiga caféer och ni hittar dem på Klostergatan, en gata som blivit något av ett stråk för mat- och delikatessälskare. Här är ni i hjärtat av Lund och promenerar parallellt med shoppingstråk och lokala butiker.

Förmiddag

Fylld med ny energi promenerar ni Nygatan ner till stadsparken som erbjuder massor av möjligheter till aktivitet och umgänge – en modern och stor lekplats, en generös skejtpark och en klurig parkourbana. Här finns möjlighet att klättra, spela beachvolley men också tävla tillsammans i boule. Blir det en lat dag finns det platser både i solen och skuggan, i gräset och i hängmattan. I parken finns det också möjlighet för både fika, lunch och middag.

Mer tips om barnens Lund

Stadsparkens lekplats
Människor äter lunch i Lunds Saluhall.

Lunch

Gå vidare till saluhallen och njut av en myllrande lunchmiljö. Saluhallen är en 100-åring och här har det handlats med såväl ost och fisk som kött och potatis genom åren. Idag finns här även restauranger och valmöjligheterna är många, man hittar lätt något som mättar både små och stora magar.

Hitta till Saluhallen

Fortsätt dagen med att uppleva stan till fots. Lund är en snäll stad och här kan små fötter lätt utforska de krokiga kullerstensgatorna med fina, färgglada hus. Mitt i allt tornar den mäktiga domkyrkan upp sig. Gå in och se det astronomiska uret spela och ta trappan ner till kryptan och säg hej till Jätten Finn. Men varför är jätten så liten? En guidad tur för barn kanske ger er svaret. De guidade turerna är gratis och under sommarhalvåret går det flera turer i veckan.

Legenden om jätten Finn

Eftermiddag

Gör ett besök på ett av världens första friluftsmuseer, Kulturen, som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund. Kulturen har flera kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som ni kan gå in i och uppleva livet från en svunnen tid. Varje år sätter museet ihop en ny lekutställning för barn, som baseras på kända barnböcker. Utöver detta har museet mycket som händer i sitt kalendarium – pyssel, lekfulla tidsresor, familjeaktiviteter och traditionella jul- och midsommarfiranden är bara några exempel. Här kan du också passa på att ta en fika i det mysiga caféet i parken.

Hitta till Kulturen

Barn på gunghäst i Kulturens lekutställning.
Högevall bassäng.

Plask och lek

Innan det är dags att äta, gör ett stopp mitt i äventyret och besök Högevall – badhuset med både vildfors och 213 meter långa vattenrutschbanor. Här finns också djungelbadet för de allra minsta och bubbelpool för de större. Efter ett par timmars plaskande här har ni säkert både väckt aptiten och bäddat för en god natts sömn.

Öppettider för Högevall

Kväll

I Lund finns en mängd spännande restauranger med en avslappnad atmosfär och en förkärlek för lokalt producerade råvaror, några passar kanske lite extra för barnfamiljen. Testa Rosegarden som har ett varierat buffébord, La Cucina som serverar pizzor direkt från vedugnen, Gattostretto och Italia som kan sina pastarätter och Tugg, Jureskog eller Rekas Burgers som är alla är stora entusiaster för hamburgare.

Mer tips om mat i Lund
En god natts sömn och en bra frukost på något av Lunds trevliga hotell gör er redo för nästa dag!

Hitta ditt bästa boende i Lund

Familj på restaurang

Handla som förr i tiden —karameller i strut, doftande tvålar, saft och leksaker. Här finns också en litet café.

Här hittar du tips på spel och quiz som ofta tar dig runt i Lund och utmanar dig med gåtor, skatter eller andra klurigheter.

Dag 2

Utflykter runt Lund

En annan fördel med Lund är att ni enkelt kan uppleva både stad och natur utan att behöva ta er allt för långa sträckor bort.

Upplev Lund bortom stadskärnan antingen med hjälp av den lokala busstrafiken eller för egen, trampande maskin.

Här får intresse och ambition styra, vi bjuder på två förslag på turer, vilken passar dig?

Tur 1 - ut på tur, aldrig sur!

Efter en stadig frukost, gör som lundaborna och ta er fram på cykel, kanske kan ni låna en på hotellet eller så hyr ni enkelt varsin.

Cykla i Lund

Naturbussen är ett annat alternativ, den åker på rundtur i Lunds natur och ni kan välja att hoppa av där ni vill.

Naturbussens tidtabell finns på Skånetrafikens webbplats

Friluftsområdet Skrylle ligger en dryg mil öster om stan. Här låter ni skogen bli ett äventyr. En bit in längs stigarna hittar ni naturlekplatsen och glöm heller inte att testa linbanan! Är ni mer nyfikna? Besök Naturum för att lära mer om traktens växter, fåglar, insekter och djur. I Skrylle finns det gott om grillplatser och vindskydd, ät matsäcken här eller grilla pinnbröd och korv över öppen eld. Vill ni hellre komma inomhus framför en eld, finns också restaurangen på Skryllegården.

Allt om Skryllegården

Två barn leker på stubbar
Naturlekplatsen i Skrylleskogen.
Tre trähus i vikingastil i solnedsgångsljus

Tur 2 - gör en tidsresa!

Gör en tidsresa! Med cykel eller buss tar ni er enkelt några kilometer söderut till Uppåkra – Nordens största järnåldersstad i 1000 år och en central plats för handel, makt och religion. Idag är platsen en fornlämning där det sker arkeologiska utgrävningar. Här har över 28 000 fynd sett dagens ljus, däribland guld-, silver- och bronsföremål. Missa inte Underjorden, utställningen som bokstavligt talat tar er ner under jord bland Uppåkras djupa kulturlager. Till Uppåkra är man välkommen året runt, men det är framför allt under sommartid det finns arkeologer på plats som bland annat ger guidade turer, arkeologiskola för barn och håller caféet öppet.

Hitta till Uppåkra

Har det blivit dags för en bit mat? Hos Talevskis i stadsparken brukar pizzorna vara poppis, MEAT mitt i stan låter kolgrillen stå mitt i menyn och välkomnar ut till sin (kvällssoliga) uteservering, prova annars nykomlingen Dubbel Dubbel med trevlig, asiatisk ”fingermat”.

Mat och dryck i Lund

Är det redan över?

Tiden går fort när man har roligt och 48 timmar är nu till sin ända. Till Lund är ni alltid välkomna tillbaka för att upptäcka mer nästa gång! Äventyret fortsätter och här tipsar vi om fler saker du kan upptäcka på 48 timmar:

Lund på 48 timmar

Uppdaterad:

Mer att upptäcka!

Gå på upptäckartur i Domkyrkan, se palmer och kakaoträd i Botaniska trädgården, besök den utmanande skogslekplatsen och testa vildforsen på äventyrsbadet.

Här hittar du tips på olika spel och quiz som ofta tar dig runt i Lund och utmanar dig med gåtor, skatter, bilder eller andra klurigheter.

AKTUELLT

Har du spring i benen, vill du ha kittel i magen eller skapa kakor i sanden? Varmt välkommen till en av alla lekplatser. Här kan du springa, klättra, gunga eller åka rutschkana.