1920-talets Lund

Gör en tidsresa på hundra år!

I samband med spelfestivalen Lund 1923 tipsar vi om flera andra aktiviteter som andas 1920-tal.
Gå en digital historisk vandring, kika inom Hökeriet eller besök en fotoutställning.

Saluhallen och Botulfsgatan på 1920-talet.

1920-talets Lund

Appen "Be Here Then" tar dig på en tidsresa hundra år tillbaka i tiden och låter dig uppleva Lunds stadsmiljö på 1920-talet. Med appen i din telefon kan du gå en digital stadsvandring på egen hand genom Lund där du får se bilder från 20-talet matchade mot vyer från idag. Appen är gratis att ladda ner!

Läs mer och ladda ner appen

Lund 1923 är en spelfestival som ingen annan. Under festivaldagarna kommer AF-borgen att fyllas med rollspel, brädspel… Ja, spel av alla de slag, liksom konstnärer, paneler, lajv, föreläsningar och massa andra aktiviteter.

I Kulturens butik Hökeriet kan du köpa gammaldags varor med anknytning till förra sekelskiftet, bland annat saft, sylt och karameller i strut. På hyllorna kan du se förpackningar från samma tidsperiod.

Stig hos Alice & Kattens fina sekelskifteslokal och känn tidens vingslag, doften av nybakat och härliga teer från hela världen. Dröm dig tillbaka till tiden när Afternoon Tea var härligt, lyxigt och en fest för både öga och gom.

Bild från utställningen "Jag ser dig - Fotograf Ida Ekelund

"Jag ser dig fotograf Ida Ekelund"

Ida Ekelund var verksam som fotograf i Lund på 1920-talet med egen ateljé på Stora Gråbrödersgatan 12. Trots att hennes bilder höll hög kvalité gick hennes namn snart förlorat i historiens dunkel.

2012 hittades tusentals av Idas glasnegativ under ett golv, när huset som en gång rymde hennes ateljé renoverades. Ida Ekelunds bilder speglar människorna, tiden och livet i Lund. Bilder från en tid när fotografi var ett kvinnoyrke.

I utställningen gestaltas en fotoateljé från tidigt 1900-tal och besökaren får lära känna Ida Ekelund som fotograf och person.

Om utställningen på Kulturens hemsida

En guidad vandring genom S:t Lars historia från starten, 1879, till tidigt 50-tal. Vandringen går genom S:t Lars parken och kyrkogården. Rabattkoden Lund1923 ger 20% rabatt på biljetten.

Visste du att redan för 100 år sedan började jordgubben bli ett vanligt inslag i de svenska trädgårdarna? Följ med på en tidsresa till 1920- talets svenska trädgårdar under en guidad tur i Botaniska Trädgården.

Allt i Lunds stadsbild har inte förändrats under det senaste 100 åren. Se Sydsvenskans artikel där fotograf Ingemar D Kristiansen valde ut några bilder från Lunds universitetsbibliotek bildsamling där Per Bagge och Hagbloms-foto tagit bilderna.

Person klädd i 1920-talskläder, står framför ett astronomiskt ur i Lunds domkyrka och håller guidad tur.

Det astronomiska uret i Lund — temavisning

Välkomna tillbaka till 1923 och lyssna till när domkyrkans guide berättar om invigningen och det underbara urets historia.

Med pompa och ståt återinvigdes det astronomiska uret i Lunds domkyrka den 17 september 1923. Den dåvarande kungen Gustav V med sin nära vän och tillika biskop i Lunds stift Gottfrid Billing hade äran att sitta längst fram när uret för första gången sedan demonteringen på 1830-talet åter kunde beskådas och höras spela.

Fri entré och ingen föranmälan behövs. Kom gärna i tidsenliga kläder.

Temavisning:

25 augusti kl. 14.50–15.30

Uppdaterad:

Mer att upptäcka i och kring Lund

AKTUELLT

Vad vill du hitta på idag? Här hittar du ett rikt urval av evenemang i Lund. Låt dig inspireras av vad som händer just nu eller vad som är på gång längre fram!

Välkommen till stan! Bland trivsamma shoppingstråk och mysiga caféer finns det mycket att uppleva. Gå till listan som ger dig tips på saker att se och uppleva.

Ett av världens första friluftsmuseum spänner över två kvarter mitt i Lund. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet.