Lunds kommun startsida

Upplev Lund till fots

Det är nära till allt här i Lund, vilket gör att staden är perfekt att upptäcka till fots eller på cykel. Hitta dina egna favoriter bland alla spännande upplevelser och besöksmål som finns här!

Klicka på kartan för att se den i större storlek.

Lund är en av Sveriges äldsta städer och grundades av den danske kungen Sven Tveskägg omkring år 990. Även idag kan man se tydliga spår av den danska tidens stadsplanering, inte minst då innerstadens gator till stora delar följer det medeltida gatunätet.

Följ med på en tur runt Lund, vi bjuder på tolv spännande och intressanta stopp.

1. Domkyrkan och Domkyrkoforum

Byggd på medeltiden, de äldsta delarna är från 1085. Här hittar du det fantastiska astronomiska uret från 1400-talet och i kryptan finns Jätten Finn. Direkt söder om domkyrkan finns Domkyrkoforum, som fördjupar besöket i domkyrkan.

Adress: Kyrkogatan 6, Lund

Hitta till domkyrkan

Lunds domkyrka

2. Historiska museet

Historiska museet vid Lunds universitet är Sveriges näst största arkeologiska museum. Här ses bland annat utdöda djur från istiden, Skånes sten-, bronsoch järnålder och medeltida kyrklig konst och föremål från Lunds domkyrka.

Adress: Kraftstorg 1, Lund

Öppettider historiska museet

Skelett av uroxe på historiska museet

3. Universitetsplatsen

Universitetsplatsen planerades av Helgo Zettervall
som en enhet med universitetshuset och Akademiska Föreningen mittemot varandra. Här finns också Lundagårdshuset, eller Kungshuset som det också kallas, och Palaestra et Odeum.

Adress: Sandgatan 2, Lund

Akademiska föreningens webbsida

Vit byggnad, blommande magnolia och blå himmel

4. Hökeriet

Från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet handlade kvarterets familjer i denna lilla butik, som var ett avmånga hökerier i Lund. Här kan du handla gammeldags varor och det finns även en liten servering.

Adress: Sankt Annegatan, Lund

Öppettider Hökeriet

Litet gult hus med butiksskylt och grön dörr.

5. Livets museum

Livets museum berättar om hur kroppen fungerar, och om viktiga framsteg inom medicinen som har skett i Lund. En interaktiv utställning som passar både barn och vuxna.

Adress: Lasarettsgatan 5B, Lund

Öppettider Livets museum

Skelett och museimonter som handlar om hur kroppen fungerar

6. Universitetsbiblioteket

Arkitekt Alfred Hellerström ritade det nya bibliotekshuset i nygotisk stil, som öppnades för allmänheten 1907. Idag omfattar biblioteket över 100 000 hyllmeter som täcker i stort sett alla språk och ämnesområden.

Adress: Helgonavägen 2, Lund

Öppettider Universitetsbiblioteket

Universitetsbiblioteket Lund

7. Skissernas Museum

Universitetets samling av skisser och modeller av offentlig konst. Skissernas Museum är världsunikt med sitt fokus på den konstnärliga processen och konst i det offentliga rummet.

Adress: Finngatan 2, Lund

Öppettider Skissernas Museum

Museisal med målningar på väggarna och skulpturer på golvet.

8. Botaniska trädgården

Botaniska trädgården vid Lunds Universitet är en oas mitt i Lund med över 7 000 växter och ett växthus med nio klimatzoner.

Adress: Östra Vallgatan 20, Lund

Upptäck Botaniska trädgården

Botaniska trädgården i Lund

9. Kulturen

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter. Stig in i de kulturhistoriska husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Museet har också ett tjugotal utställningar och programverksamhet för alla åldrar.

Adress: Tegnérsplatsen 6, Lund

Öppettider Kulturen

Trädgårdsdamm framför rödputsad historisk byggnad

10. Lunds konsthall

En plats där den internationella samtidskonsten synliggörs och diskuteras. Verksamheten bedrivs på hög internationell nivå och har samtidigt en tydlig regional förankring. Lunds konsthall invigdes 1957 och ritades av arkitekten Klas Anshelm.

Adress: Mårtenstorget 3, Lund

Öppettider Lunds konsthall

Skulpturer i en museisal

11. Saluhallen

Sedan 1909 är Saluhallen mötesplatsen för matälskare i Lund. Här finns några av stans bästa specialbutiker för mat, dryck och delikatesser.

Adress: Mårtenstorget 1, Lund

Öppettider Saluhallen

Kandelaber med levande ljus på restaurangdisk, kock i bakgrunden.

12. Drottens kyrkoruin

Ruin efter Lunds näst största medeltidkyrka från 1050. Ingång via restaurangen Gatto Stretto eller föreningen Gamla Lund.

Adress: Kattesund 6A, Lund

Mer om kyrkoruinens historia

Underjordisk klosterruin

Mer att upptäcka

Prova den självguidade stadsvandringen genom Lund, baserad på den sanna historien om studentmordet i Locus Peccatorum - Syndernas Hus på Tegnérsplatsen.

Med appen Be Here Then i din telefon kan du gå en digital stadsvandring genom Lund och se hur staden såg ut för hundra år sedan. Appen är gratis att ladda ner.

Uppdaterad: 2022-01-12

Hjälpte informationen på denna sida dig?