Evenemangsåret 2023

Lasershow med röda och blå strålkastare som fyller ett helt rum

Kärleksvecka, Litteralund, Valborg och första maj. SM i sprint, Lunds historiedagar och höghjulstävling – det har varit ett generöst evenemangsår i Lund hittills! Vi har mycket kvar att se fram emot, här listar vi de något större evenemangen, fram till siste december.

Som vanligt är evenemangskalendern alltid en god idé att kolla i, där finns både stort och smått. Du hittar den längst ner på sidan

Lunds Domkyrka 900 år

Hela 2023

Lunds domkyrka är idag en av Sveriges främsta sevärdheter och räknas till ett av landets sju underverk. 2023 inleddes domkyrkans jubileumsår, då firar man kryptans 900 år. Den stora jubileumsdagen hölls den 30 juni, på dagen exakt 900 år sedan kryptan invigdes, men hela året kommer bjuda på historiska visningar, konstutställningar, konserter och mycket mer.

Sommarlund

17 juni–12 augusti
Sommarlund är upplevelser för barn och vuxna i alla åldrar, i stad och byar, hela sommaren – kultur och nöje där du är helt enkelt. Den 17 juni går starten för årets Sommarlund och 12 augusti avrundar vi sommarens program. Välkommen till en sommar med över 150 godbitar att välja bland!

European Golden League volleybollfinal

9 juli
Sverige möter Ukraina i final! Matchen spelas i Sparbanken Skåne Arena.

Made by Lund

11 augusti

Made by Lund är konceptet som hyllar artister och talanger som har sitt ursprung i eller på annat sätt är kopplade till Lund. Kvällens första del blir ett potpurri av hyllningar, humor, nya stjärnskott och kända Lundaprofiler. Kvällen fortsätter med Lunds funkigaste band – Damn! Sväng i kubik utlovas när lundasönerna tillsammans med gäster i form av Södra Sandbys stolthet Tingsek och stans rivigaste röst Amanda Jenssen garanterar att detta blir en kväll att minnas.

Lundapride

19–26 augusti
Dags för ett ordentligt firande i regnbågens alla färger. Firandet avslutas med prideparad i Stadsparken.

Lund 1923

25–26 augusti
Sista helgen i augusti kan du följa med tillbaka till 1923 och uppleva en spelfestival som ingen annan. Brädspel, rollspel, föreläsningar, lajv och historia, allt i ett.

Lund Comedy Festival

31 augusti–2 september
Årets största humorfest utlovas! På Lund Comedy Festival upplever du alltifrån standup till improvisation, musik, sketch, samtal, show och mycket mer. Här ser du flera av landets absolut största och mest folkkära artister till morgondagens stjärnor.

Kulturnatten

16 september

Lördagen 16 september är det dags för det årliga kultursmörgåsbordet. Mingla bland små och stora kulturpärlor, konserter, vetenskapsshower, guidade turer, prova-på och massor av mat.

Biosfärfestivalen

9–17 september

Guidade vandringar, utställningar och workshops för den natur- och kulturintresserade. Prova-på-aktiviteter och konserter för familjen, och föredrag om allt från storkarna i biosfärområdet till klimatförändringarnas påverkan, för den kunskapstörstande. Platsen är Storkriket: Lund, Eslöv, Sjöbo.

Skördefesten

23 september

Välkommen till stadsparken! Strosa bland odlare och utställare som gärna delar med sig av kunskap och odlarglädje, köp med dig något närproducerat och ekologiskt hem. Även hantverkare finns på plats med ull, lin, trä och keramik. För barnen finns många roliga aktiviteter som ansiktsmålning och smakprovning.

Konsthelg Lund

14–15 oktober

Välkommen till Lunds olika konstinstitutioner, muséer, gallerier och konstnärer. Många håller gratis entré och skapar konstarrangemangen unika för kvällen.

Lund Choral Festival

16–22 oktober

Festivalen som förenar körgemenskap och sångglädje med riktigt bra liveupplevelser. Lund fylls med körsång från det lokala och regionala körlivet, spännande gästspel från när och fjärran och över genregränserna, föreläsningar, körmaraton och allsångskonsert för de allra minsta.

Run for your lives

28 oktober

En sen och mörk höstdag slingrar sig loppet genom Lunds krokiga gator och genom en mängd läskiga scener och hinder, allt kryddat med hungriga zombies och specialeffekter. Vågar du vara med?

Lund Beer & Whiskey Festival

10–11 november

Här får du träffa leverantörer och producenter, som har spännande nyheter, dofter och smaker med sig. Utanför arenan finns det möjlighet att köpa mat från food trucks, öppna för festivalbesökare såväl som för förbipasserande!

Vinterlund

December–januari

Här skapas härliga upplevelser som förgyller de mörka vintermånaderna – isbana, sång och musik, Alla hjärtans dag-firande och andra vintermysiga programpunkter!

Lundaspelen

Till Lund kommer spelglada barn och ungdomar från Sverige och hela världen, för att mötas i två idrottsturneringar - handboll i slutet av december och basket i början på januari.

Söker du efter något att hitta på redan idag, imorgon eller nästa vecka? Här hittar du ett rikt urval av stora och små evenemang att ta del av och i.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?