Upptäck ett grönare Lund

Upptäck ett grönare Lund

Vi vill att det ska vara enkelt för dig som besöker Lund att hitta klimatsmarta och hållbara alternativ. Du som besökare och de val du gör, stora som små, är en viktig del i helheten.

I Lund kan du hitta flera vegetariska restauranger som erbjuder vegetariskt och/eller veganskt på sina menyer. Kolla in vår Instagramguide för tips!

För den shoppingsugna finns det flera hållbara alternativ som loppis, vintage och second hand – miljövänligt, personligt, roligt och prisvärt där varje sak har en egen historia att berätta.

Historia, kunskap och innovation, alla viktiga komponenter för en hållbar destination! Ta del av One Planet Journeys hållbara guide över Lund här.

Ta tåget till Lund

Med tåget kommer du rakt in i de centrala delarna av staden. Till Lund C trafikeras tågen av bland annat Skånetrafiken, SJ och Snälltåget.

Skånetrafikens webbplats

SJ:s webbplats

Väl på plats är cykel eller till fots de bästa sätten att uppleva Lund på.

Cykla i Lund
Upplev Lund till fots

3 hållbara hotelltips

  • Grand Hotel För ett antal år sedan installerade de som första hotell i Sverige ett nytt vattenrengöringssystem som möjliggör maskintvätt helt utan tvätt- och sköljmedel. Hotellet är också Svanenmärkt.
  • Hotel Concordia Svanenmärkt hotell och har sedan 2019 en egen solenergianläggning på hotellets tak.
  • Scandic Star Svanenmärkt hotell som ingår i en hotellkedja med stort fokus på hållbarhetsarbete.

Fairtrade City

Sedan 2007 är Lund en Fairtrade City, vilket innebär att engagerade från kommun, näringsliv och ideell sektor har gjort gemensam sak och jobbar tillsammans för att öka inköpen av rättvist handlade varor – så kallad fair trade.

FairTrade City Lund

Vill du veta mer om vad vi i Lund gör för att arbeta mer hållbart, kan du kolla in Lunds kommuns miljöprogram LundaEko.

Så här arbetar Lund med ekologisk hållbarhet

Vill du ha bättre koll på miljömärkningar när du handlar, hittar du en lista över miljömärkningar hos Naturskyddsföreningen.

Mer om miljömärkningar på Naturskyddsföreningens webb

Naturen runt knuten

I Lund har vi nära till en vacker natur som ofta är lätt att nå med kollektivtrafik eller cykel. Hitta enkelt ut till vandringsleder, naturreservat, fågeltorn, mountainbikespår och mycket annat via Naturkartan.

Naturkartans hemsida

Fler tips på upplevelser hittar du här

Topp 10 upplevelser i Lunds omgivningar

Naturälskaren Monica Lennartssons 5 bästa tips

I området mellan södra Eslöv, Lund och Sjöbo – växer kreativitet och kunskap på en plats med stort tidsdjup som erbjuder ett sammanhang och förståelse för vår egen tid och hur vi ska förvalta framtiden hållbart.

En utsiktsbrygga, strand för att håva efter insekter, en grillplats och flera gångstigar runt dammarna gör att allmänheten kan njuta av den nya vattenmiljön söder om Öståkravägen. Läs mer om den nya våtmarken här.

Den nya stadsdelen Brunnshög ska vara ett europeiskt föredöme. Alltifrån stora tekniska system, som spårväg och fjärrvärme, till mindre initiativ, som regntunnor och bilpoolsmedlemskap, ska göra Brunnshög till en plats som genomsyras av hållbarhet.

Eko- och gårdsbutiker

I och kring Lund ligger också flera gårdsbutiker med ekologiskt fokus.

Tant Gurka

Värpinge Grön

Råbytorps Gårdsbutik

Ekbacken 939

Lunds Matvarukooperativ

Bondekocken

Mossagården

Solnäs Gård

Mer att upptäcka!

Kom och köp närproducerat och ekologiskt. Odlare och föreningar delar med sig av kunskap och odlarglädje, även hantverkare finns på plats med ull, lin, trä och keramik.

AKTUELLT

Den 14 oktober är det dags för Sparbanken Skåne Arena Loppis. Kom och fynda eller anmäl dig till att sälja sådant du inte längre behöver.

Folk & Frö bjuder, i samarbete med omrum, in till ytterligare en Finloppis it is! lördagen den 11 november på Rotundan i Folkparken i Lund.

Uppdaterad: