Lunds kommun startsida

Upptäck ett grönare Lund

Vi vill att det ska vara enkelt för dig som besöker Lund att hitta klimatsmarta och hållbara alternativ. Du som besökare och de val du gör, stora som små, är en viktig del i helheten.

Natur

I Lund har vi nära till en vacker natur som ofta är lätt att nå med kollektivtrafik eller cykel.

Topp 10 upplevelser i Lunds omgivningar

Naturälskaren Monica Lennartssons 5 bästa tips

Shopping

För den shoppingsugna finns det flera hållbara alternativ som loppis, vintage och second hand – miljövänligt, personligt, roligt och prisvärt där varje sak har en egen historia att berätta! I Lunds omnejd ligger också flera gårdsbutiker med ekologiskt fokus.

Hitta gårdsbutiker i och kring Lund

Loppis i Lund

Vill du ha bättre koll på miljömärkningar när du handlar, hittar du en lista över miljömärkningar hos Naturskyddsföreningen.

Mer om miljömärkningar på Naturskyddsföreningens webb

två kvinnor på loppis
Loppis på Södra Esplanaden.

Mat

Den vegetariska vågen har fullkomligt exploderat och det blir allt lättare att göra hållbara val när vi ska äta. I Lund kan du hitta flera vegetariska restauranger som erbjuder vegetariskt och/eller veganskt på sina menyer. Utöver dessa kan de flesta caféer och restauranger oftast ordna ett vegetariskt alternativ på förfrågan.
Instagramguide för vegetariska och veganska restauranger

Mat och dryck

Lundabon Loc Vo tipsar om sina favoritställen

Fairtrade City

Vill du veta mer om vad vi i Lund gör för att arbeta mer hållbart, kan du kolla in Lunds kommuns miljöprogram LundaEko.

Så här arbetar Lund med ekologisk hållbarhet

Sedan 2007 är Lund en Fairtrade City, vilket innebär att engagerade från kommun, näringsliv och ideell sektor har gjort gemensam sak och jobbar tillsammans för att öka inköpen av rättvist handlade varor – så kallad fair trade.

FairTrade City Lund

Fritidsbanken lånar ut

2019 öppnade Fritidsbanken som fungerar som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar. Kom och låna, helt gratis, utrustning för din aktivitet. Här hittar du skridskor, fotbollar, skidor och annat smart för din favoritsysselsättning. Smart återbruk helt enkelt!

Fritidsbanken Lund

Uppdaterad: 2022-01-12

Hjälpte informationen på denna sida dig?