Denna sida är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Lund är en av Skandinaviens äldsta städer, med händelserik och stundtals dramatisk dansk-svensk historia. Här berättar vi historien om Lund i korta drag och ger tips till vidare fördjupning.
Fem kilometer söder om Lund etablerades Uppåkra omkring 100 år före Kristus och existerade cirka 1 000 år. Som mest fanns närmare 1 000 människor i Uppåkra, så det är ett av de allra tidigaste stadsliknande samhällena i Skandinavien.
Under 900-talet var Skåne löst knutet till det danska riket, där främsta kunganamnen var Sven Tveskägg och Knut den Store. Omkring 990 dyker orten Lund upp i historien. Orten blev den danske kungens och den kristna missionens stad.
1103 Lund blev ärkebiskopssäte först för hela Norden men efter ett halvsekel fick Norge och Sverige egna ärkebiskopssäten. År 1085 fick kyrkan ett gåvobrev av mycket stor betydelse. Detta finansierade byggandet av Lunds domkyrka, som stod färdig 1145. Kyrkan är i romansk stil. Till kyrkan hörde också en särskild domskola, dagens Katedralskola på gymnasial nivå. Nu var Lund etablerat som kyrkligt och utbildningsmässigt centrum. Under 1100-talet var Lund Danmarks och Nordens största och viktigaste stad med uppskattningsvis 3 000–4 000 invånare.
Martin Luther, en tysk munk, började 1517 en kraftfull reformation av Katolska kyrkan. Den lutherska trosuppfattningen blev mycket snabbt framgångsrik i hela Östersjöområdet. I Danmark genomfördes reformationen snabbare och mer våldsamt än i Sverige. Särskilt drabbades Lund. Kung Kristian III avskaffade 1536 ärkebiskopsdömet i Lund. Han gav också befallning om att nästan alla kyrkor i staden skulle rivas, de som återstod var Domkyrkan och S:t Peter Klosters kyrka på Väster.
Under 1600-talet skedde en omsvängning i den militära maktbalansen mellan Sverige och Danmark. Sverige blev en regional stormakt och vid freden i Roskilde 1658 fick Danmark lämna bl a Skåne ifrån sig till svenskarna. Lund har alltså sedan 1658 varit en svensk stad. Mycket snart skedde något mycket positivt. Lund fick ett universitet och 1668 började undervisningen. Men Danmark ville ta tillbaka Skåne, och ett nytt krig bröt ut på 1670-talet. Universitetet fick stänga. Danskarna var länge framgångsrika, men den 4 december 1676 stod ett slag strax norr om Lund, det blodigaste i Nordens historia med cirka 10 000 döda. Ett monument rest drygt 200 år efter blodbadet erinrar om händelsen. Svenskarna under befäl av sin unge kung Karl XI segrade efter den långa dagens drabbning.
År 1862 har Lund 8 919 invånare. Det låter inte så mycket, men Lund var ändå nummer 7 av Sveriges städer befolkningsmässigt, större än till exempel Uppsala och Helsingborg.
I början av 1860-talet började Sverige bindas samman genom järnvägsbyggande. Det innebar att 1856 kunde man åka tåg från Lund till Malmö, och 1864 kunde man resa hela vägen från Lund till Stockholm eller till Göteborg.
I slutet av 1800-talet sprängde Lunds universitet sina tidigare gränser. Särskilt viktig var tillkomsten under 1860-talet av Botaniska trädgården, en universitetsinstitution som Lunds invånare haft och har en mycket stor glädje av. I stadskärnan tillkom 1882 det nya universitetshuset i klassisk stil och med inspiration från Berlinarkitekten Karl Friedrich Schinkel.
1873 beslöt Sveriges riksdag att kvinnor skulle få studera vid universitet, men det dröjde till 1880, innan den första studentskan skrevs in vid Lunds universitet.
Nära anknytning till universitetet hade Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige eller Kulturen som den kom att kallas. Tillsammans med Skansen i Stockholm var Kulturen det första friluftsmuseet i världen och är unikt genom att det fick ett utrymme i Lunds centrum.
Under slutet av 1800-talet och under 1900-talet skedde en utflyttning från landsbygden och en inflyttning till städer. Städerna växte, givetvis också Lund, men inte lika mycket som andra städer. Lund fick nya industrier, men framgången dröjde.
Ruben Rausing var övertygad om att livsmedelshandeln skulle revolutioneras. Förpackningar skulle bli mycket viktiga. Så tillkom Åkerlund & Rausing, vilket etablerades i Lund 1938. Från detta företag växte Tetra Pak fram. Det blev ett världsföretag.
En av Ruben Rausings närmaste medarbetare var Holger Crafoord. Han hade pengar som kunde användas för forskning om den konstgjorda njuren. Så tillkom Gambro, ett viktigt företag både i Lund och i världen i övrigt.
Hur många invånare finns det i Lunds kommun? Hur många kommer att bo i kommunen 2030? Vilka är kommunens största arbetsgivare? Här är sidan för dig som gillar statistik, siffror och framtidsprognoser!
Texten ovan är ett utdrag från den kortfattade presentation av Lunds historia som Folkbiblioteken i Lund tog initiativ till 2017, och som Sverker Oredsson, professor emeritus i historia vid Lunds universitet, har skrivit. ”Lunds historia. En introduktion”, bygger på hans tidigare verk om Lunds historia. Häftet kunde vid tillfället hämtas gratis på Lunds bibliotek.
Uppdaterad:
Striden mellan Danmark och Sverige blev ett av de blodigaste slag som stått på nordisk mark.
Dalby kyrka är Nordens äldsta stenkyrka och kom under medeltiden att bli Danmarks mest förmögna kloster.
Lunds domkyrka berättar legenden om Dannebrogen, Danmarks flagga och världens äldsta nationsflagga.
Visit Lund AB - en del av Lunds kommun