Lunds kommun startsida

Initiativet Heja Lund!

I initiativet Heja Lund! samverkar näringsliv, universitet och kommun för att på olika sätt lyfta Lund. Målet är ett Lund som sjuder och bubblar av attraktiva evenemang. I detta syfte ger man ekonomiskt stöd till arrangemang som på olika sätt bidrar till att göra Lund attraktivt.

Nu är det klart vilka evenemang som initiativet Heja Lund! valt att stötta ekonomiskt efter den första utlysningen av evenemangsmedel. Valet föll på Late Night Lund – Extended, Human Rights Festival, Nordic AI PowWow och Finloppis It Is.

Late night Lund Extended

En talkshow som främst vänder sig till en fysisk publik, men som ibland även genomförs digitalt. Tanken är att skala upp showen med ett coolare och ännu mer inspirerande scenprogram. En variant i det samlade programmet kallas ”Late Night Lund goes Business” som är en mer näringslivsinriktad talkshow. Nebel Media AB håller i trådarna för Late night Lund – Extended som äger rum vid tre tillfällen under 2023: maj, oktober och december.

Human Rights Festival

Festivalen syftar till att utveckla Lund till en central hubb för mänskliga rättigheter och en mötesplats för alla som verkar inom fältet. Festivalen kommer, utöver att vara en intern träffpunkt för organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter, också bestå av en publik del med en mängd olika programpunkter inom området. Raoul Wallenberg Institute är tillsammans med Altitude Meetings de drivande krafterna bakom festivalen som äger rum 8-9 december.

Nordic AI PowWow

Genomförs för andra gången med Skånemotor AB bakom ratten, sätter fokus på staden och universitetets historia samtidigt som hela arrangemanget handlar om något verkligt hi-tech, nämligen AI – ett av de allra hetaste områdena just nu. Sex olika spår kommer att prägla arrangemanget: AI i vården, Den uppgraderade människan, Det perfekta samhället, Cybersäkerhet, Producera smartare och Affärer. Det hela går av stapeln den 23 maj.

Finloppis it is

Loppisen vill skapa en positiv känsla av hur vi i Lund kan arbeta med att möjliggöra cirkulärkonsumtion av mode på ett lättillgängligt och lustfyllt sätt. Det handlar om ett event i tiden där arrangören Folk&Frö/omrum vill lära oss mer om hur vi kan skapa ett hållbart sätt att konsumera och använda material, tjänster och produkter. Det första arrangemanget äger rum den 13 maj och följs upp av ytterligare ett under hösten 2023.


Utöver utlysningen har initiativet Heja Lund! beslutat att stödja ungdomskonventet Kodachicon, zombieloppet Run for your Lives och volleybollturneringen CEV Golden League.

Här kan du se vilka evenemang som initiativet Heja Lund! valt att stötta ekonomiskt så här långt under 2024.

Nordic AI PowWow, 16 maj

Den 16 maj samlas tänkare, forskare, innovatörer och branschfolk för att utforska de senaste trenderna inom AI och dela erfarenheter med varandra.

Golden League (volleyboll), 17-19 maj

European League är en europeisk nationsturnering som är uppdelad i två divisioner, Silver och Gold, där gulddivisionen består av starkare lag. I årets upplaga inleder de svenska volleybolldamerna Golden League med spel på Sparbanken Skåne Arena där Spanien och Belgien väntar.

Lunds Historiedag, 1 juni

Lunds historiedagar är ett årligen återkommande arrangemang med syfte att förmedla Lunds historia på ett levande och underhållande vis.

SM i Boule, 14-20 juli

Lund står som värd för boule-SM där Stadsparken kommer att vara huvudspelplatsen. Under finalkvällarna kommer spelet att förläggas till Mårtenstorget. Närheten till Malmö och med goda kommunikationsmöjligheter med hela landet ger fina förutsättningar för hela Sverige att ta sig till södra Sverige och ta del av mästerskapet i Lund.

FEI Driving European Championship for U25, Junior and Children, 23-28 juli

Det är första gången som ett Europeiskt mästerskap i sportkörning för ungdomar hålls i Sverige.

Skånska körsällskapet vill sätta Flyinge och Lund på världskartan för sportkörning där Flyinge blir den självklara tävlingsplatsen att både tävla på och förlägga träningar. De flesta har endast sett sportkörning på TV, men nu finns chansen att få se de mäktiga ekipagen live och det är i Lunds kommun som det sker.

Lund Food Truck Party, 23-24 aug

Mer info inom kort.

Lund Comedy Festival, 29-31 aug

Lund Comedy Festival är Sveriges roligaste festival, som arrangeras i slutet av sommaren varje år. Festivalen jobbar för humor i dess bredaste bemärkelse och vill bidra till en gladare och mer positiv värld.

Löparhöst Lund, 14 sep

Mer info inom kort.

Pilot Eliteventhelgen, 28-29 sep

Pilot Eliteventhelgen är en satsning mot att lyfta idrott och i synnerhet eventidrott i Lunds kommun. Det stundar en helg där alla idrottsföreningar med etablerade elitlag vill visa upp sig för Lunds allmänhet och även i regionen i stort. Med gemensamma krafter vill föreningarna mobilisera lundaborna att gå man ur huse och njuta av elitidrott i alla dess olika former. Utgångspunkten blir ”en biljett – alla sporter”. Ambitionen är att skapa ett nytt evenemang som låter tala om sig, och både visar på elitidrottens förenande kraft, och dess underhållningsvärde som publiksport.

Nordic Championship Sabre 2024, 19-20 okt

Nordiska mästerskapen i sabelfäktning genomförs i Lund 19-20 oktober i år. Lugi Fäktförening vill öka kvaliteten på tävlingen och på sikt skapa en sabeltävling som attraherar en större mängd fäktare från norra Europa. Lugi vill öka allmänhetens intresse för fäktningen, och avser därför att arrangera åtminstone en föreläsning i samband med tävlingshelgen.

Run For Your Lives, 26 okt

Run Four Your Lives är ett skräcklopp som utspelar sig i de centrala delarna av Lund. Loppet gästade Lund även 2023 och blev en stor succé som under ett par timmar förvandlade stadskärnan till en filmisk zombieapokalyps.

Publik framför spelande musiker på scen.

Just nu kan du ansöka om evenemangsbidrag

Sista ansökningsdag är den 22 september. Mejla oss så skickar vi dig en ansökningsblankett. E-post: hejalund@visitlund.se


Sök evenemangsbidrag

Ansökan är för dig som är arrangör och vill söka bidrag för att berika Lund med nya evenemang. Stödet är inte tänkt att vara en del av den grundläggande finansieringen, utan är avsett för att man ska våga ta risken, ska kunna marknadsföra sig och ta det extra klivet i kvalitet. Projekt som beviljas medel ska också ha en projektbudget där det tydligt framgår hur stödet från Heja Lund! kommer att användas. Beslut om tilldelning sker av representanter från medlemmar i Heja Lund! i samband med de fyra årliga nätverksträffarna – och beslut kan ej överklagas.

Grundkriterierna för evenemang som kan bli aktuella för bidrag är:

  • Arrangemanget ska ha en hållbar grundfinansiering för baskostnader, som till exempel lokalhyra och lön.
  • Ansökan ska avse minst 50 000 SEK. Maxtaket avgörs av styrgruppen och kan aldrig överstiga innestående medel, men ett ingående riktvärde är 250 000 SEK.
  • Stödet ska syfta till att göra evenemanget självgående över tid. Därför beviljas samma arrangemang inte stöd upprepade gånger om de inte kan påvisa utveckling i den riktningen och aldrig mer än tre (3) gånger. Undantag kan göras om upplägget ändras avsevärt.
  • Arrangemanget ska vara ekologiskt och socialt hållbart.

Har du en idé till ett evenemang som uppfyller kriterierna ovan? Mejla oss så skickar vi dig en ansökningsblankett. E-post: på hejalund@visitlund.se

Detta är Heja Lund!

Initiativet Heja Lund! består av representanter för Axis Communications, Alfa Laval, Castellum, Skanska Sverige AB, Lunds universitet, Sparbanken Skåne, Sydsvenskan och Wihlborgs. Nätverkets hospitality partner är Grand Hotel Lund. Därtill ingår representanter från Lunds kommun.

Genom ett nära samarbete mellan kommun, universitet och näringsliv fungerar Heja Lund! som en katalysator för att på olika sätt lyfta Lund. I detta syfte ger man ekonomiskt stöd till arrangemang som på olika sätt bidrar till att göra Lund attraktivt. Initiativet Heja Lund! styr själv tilldelning av medel till sökande och ses fyra gånger om året för detta ändamål.

Är du nyfiken och vill veta mer om Heja Lund? Kontakta Per Welinder:

Epost: per.welinder@visitlund.se

Logosamling över medlemmarna i initiativet Heja Lund

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?