Lunds kommun startsida

Hållbara evenemang och möten

Är du arrangör och vill göra skillnad genom att göra ditt möte eller evenemang hållbart. Här är några tips!

 • Uppmuntra tågresor: En jättestor klimatpåverkan är vårt resande. Uppmuntra dina besökare att ta tåg eller andra kollektiva ­färdmedel, i den mån det är möjligt.
 • Välj kranvatten: Oavsett storlek på ditt evenemang - försök att välja kranvatten! Svenskt kranvatten är rent, gott och billigt! Vid större arrangemang får det gärna finnas kranar där besökare kan fylla på sina vattenflaskor.
 • Erbjud upplevelser: Precis som oönskade julklappar är fysiska giveaways sådant som lätt hamnar direkt i soporna. Vill ni gärna erbjuda en gåva till era besökare? Försök att göra det till en upplevelse som museibesök, rabattkod eller liknande i elektronisk form.
 • Erbjud vegetariskt: Köttkonsumtionen behöver minska för både miljö och människa, men att ta bort köttet helt kan skapa irritation hos många. Lyft istället fram vegetariskt som det mest självklara valet och ha kvar möjligheten för andra att välja kött.
 • För att hålla ditt event rent är det viktigt att det är enkelt för besökarna att bli av med sitt skräp. Det är också ett lagkrav att det finns möjlighet att sortera sitt avfall under evenemang. Lunds renhållningsverk kan erbjuda eventkärl med full sortering för att sortera matavfall, tidningar, pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar och restavfall.
  Beställ eventkärl för sopsortering
 • Skippa pappret: De allra flesta har smartphones idag och att ha programbladet eller övrig information på mobilen blir alltmer en självklarhet. Använd smarta appar, se till att ha ett väl fungerande Wifi och erbjud mobilladdningsstationer.
 • Miljökrav vid inköp: Även om det kan innebära en extra kostnad att välja miljömärkt, så tänk ­påverkansmöjligheten! Produkter som borde vara miljömärkta är tvål och tryckmaterial. Glöm inte att ställa krav på matleverantörer på ekologisk mat.
 • Undvik plast: Flaskor, bestick, tallrikar, glas och mycket annat, kan kännas enkelt att välja i ett engångsmaterial som plast eller papp. Tyvärr skapar de stora sophögar och kan dessutom innehålla skadliga ämnen. Försök hitta bättre alternativ!
 • Tänk på mångfald: Se över om programmet är jämställt och fundera över vilka som representeras, vilken mångfald finns bland talare/artister.
 • Hur är tillgängligheten?: Se över att gångvägar i anslutning till och inne på evenemangsområdet är framkomliga för alla, oberoende av funktionsvariation. På plats är det även viktigt att tänka på tydlig skyltning.
 • Säkert och tryggt: Säkerställ att det finns fungerande första hjälpen- samt brandutrustning på plats. Har ni tänkt över möjliga händelser och skapat handlingsberedskap att hantera dem?

 

Event in Skånes regionala hållbarhetsguide

I Event in Skånes regionala hållbarhetsguide finner du inspiration och kunskap om hur du gör ditt möte och event hållbart. Genom att använda dig av den behändiga checklistan i guiden, samlar du poäng och kan därmed säkerställa att du har reflekterat över hållbarhetsarbetet.

Till Event in Skånes hållbarhetsguide

Certifiera ditt evenemang

Certifieringen Hållbart Evenemang är ett kvitto för evenemangsarrangörer som verkligen har gjort skillnad för sitt evenemang. För att nå certifieringen ska ett evenemang uppnå ett antal hållbarhetskrav i verktyget Hållbart Evenemang och bli reviderat av en oberoende revisor.

Läs mer om certifieringen

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?