Ambassadörskap

Ambassadörskap

Med kunskap och inspiration kan vi som är verksamma inom besöksnäringen och handeln bidra till att skapa minnesvärda upplevelser för kunder och besökare. Här vill vi ge dig konkreta verktyg och möjlighet till reflektion över värdskapet du står inför i ditt arbete.

Tre personer i en poddstudio

Utbildningspodden Lyssna på Lund

Nu lanserar Visit Lund i samarbete med Handelsföreningen Lund, en ambassadörsutbildning i poddformat. Utbildningen riktar sig till dig inom besöksnäring och handel i Lund med syftet att ge en ökad förståelse för vad det innebär att vara en god ambassadör.

Utbildningen består av fyra avsnitt på cirka 20 minuter som alla lyfter olika teman inom värdskap. Därtill gästas avsnitten av kunniga och erfarna gäster från Lund och Sverige, som har koppling till avsnittens tema. Utbildningen är helt digital där du själv kan välja i vilken takt den ska genomföras. Du kan hitta Lyssna på Lund via bland annat Apple Podcasts, Google Podcasts och Spotify I utbildningen ingår även ett övningshäfte för att fördjupa din förståelse.

Poddens fyra avsnitt

Avsnitt 1 – Introduktion till värdskap

Värdskap är allt det vi gör medvetet för att få människor att känna sig väntade och välkomna till oss som plats, verksamhet och personer. Arbetet med värdskap behöver genomsyra hela organisationen och bör vara en utpekad strategisk riktning för att få genomslagskraft. Alla vi som finns på en plats representerar hela tiden oss själva såväl som vår plats. Att förstå att vi är en del av en plats och att vårt agerande direkt reflekterar tillbaka på Lund som plats.
Gäster: Måns Friberg, Forenom och Oskar Peterson, Hotel Lundia och Grand Hotel Lund

Avsnitt 2 – Det fysiska värdskapet

Det fysiska mötet med andra människor är en möjlighet att bygga varumärke, ge medarbetarna mer arbetsglädje och få mer lojala kunder och besökare. I avsnittet berörs också utmaningen i när situationer inte blir som vi tänkt och hur detta kan hanteras. Vi lyfter även frågan kring vikten av gott värdskap i takt med att fler fysiska turistbyråer försvinner. Och sist men inte minst – vikten av att vara förberedd på en mängd olika situationer som man som plats eller verksamhet kan hamna i.

Gäster: Sofia Wilén, Tehuset Java och Amanda Hessle, Värdskapsbyrån

Avsnitt 3 – Det digitala värdskapet

Vad innebär det digitala värdskapet och är det viktigt? Hur ska vi välja var vi vill leverera digitalt värdskap? Hur hanterar vi utmaningar i den digitala världen och hur viktig är egentligen en recension? Därtill berör vi frågan kring att anpassa sitt digitala värdskap efter olika målgrupper och kulturer.

Gäster: Angelica Gustafsson, Visit Skåne och Chrille Peterson, Sprint Works

Avsnitt 4 – Vårt beteende kring värdskap

Vi pratar om mänskliga beteenden och hur man inom sin roll för värdskap kan förhålla sig till detta. Vi berör frågan kring hur vi agerar vid utmaningar både i en intern roll bland personer vi känner men också externt med personer vi inte har någon relation till. Och varför vi människor inte alltid gör som vi säger att vi ska.

Gäst: Katarina Graffman, kulturantropolog

Fördjupa din förståelse

Ta del av poddens övningshäfte och fördjupa din förståelse för värdskap. Övningshäftet är ett komplement till podden där du får en summering av varje avsnitt samt ett antal frågor och övningar som kan hjälpa dig att reflektera men också tillämpa det podden tagit upp. Kontakta Helena Görtz för att ta del av övningshäftena, se länk nedan.

Disig vintersol mellan träden.

Dags att fira - kom på fest

Vi är glada att bjuda in dig till vår exklusiva firarträff den 18 januari! Det är en möjlighet för oss att personligen tacka dig för att du har tagit del av vår podd och har engagerat dig i våra övningshäften. På träffen kommer du kunna få ännu mer inspiration till hur du kan ta ditt värdskap till nästa nivå och tillsammans sätter vi ett antal värdskaps-budord som blir gällande för platsen Lund! Välkommen att redan nu föranmäla ditt intresse för att delta på firarträffen, anmäla gör du till Helena Görtz.

Disig vintersol mellan träden.

Bra-att-veta-fakta om Lund

Var kan jag parkera? Vad kan man göra i Lund om man är här bara för dagen? Vad kan vi som barnfamilj göra? Här har vi samlat svaren på några frågor om Lund som ofta dyker upp. Förhoppningsvis kan de vara till hjälp i ditt värdskap.

Jag är i Lund bara över dagen, vad kan jag göra?

Lund till fots kallar vi guiden som tar en runt genom centrala delarna av Lund och stannar till på 16 intressanta ställen. Att bara ta promenaden runt beräknas till ungefär 1,5 timme.

Lund till fots finns att hämta i tryckt exemplar på våra InfoPoints eller genom Visit Lunds besöksapp Be Here Then, finns där appar finns.

Digitalt finns den också på Visit Lunds webb under avsnittet Uppleva och göra:

Gå till guiden här

Var kan jag hitta en karta och få hjälp med broschyrer?

Det finns 15 platser, så kallade InfoPoints, på flera platser runt om i kommunen, dit är du välkommen för att hämta våra kartor och broschyrer. Var de finns, ser du på vår sida om turistinformation.

Lista på alla InfoPoints

Var hittar jag en evenemangskalender?

På vår webbplats hittar du en detaljerad evenemangskalender. Här du kan utforska kommande evenemang och aktiviteter i Lund, vare sig du är intresserad av kulturella evenemang, guidade turer, familjeaktiviteter eller lokala festivaler.

Vad finns det att göra för barnfamiljer i Lund?

För en rolig och minnesvärd upplevelse för barnfamiljer i Lund har vi samlat tips och rekommendationer speciellt för barnfamiljer. Oavsett om ni är intresserade av lekfulla museer, familjevänliga parker, spännande utflykter eller science center har vi något för alla åldrar och intressen. Utforska våra rekommendationer och hitta aktiviteter som passar hela familjen.

Gå till sidan här

Vad kan man besöka utanför Lunds centrum?

Lund är till ytan stort. Tack vare sina omgivningar är det lätt att kombinera stadslivet med cykelutflykter, naturupplevelser och landsbygdscharm. Botanisera i Solnäsgårds trädgårdsbutik och gårdscafé, gör en tidsresa i Uppåkta eller upptäck några av kommunens fina naturområden. Läs mer i vår guide som ger tips bortom stadskärnan:
Guide bortom stadskärnan

Var köper jag biljett till bussar och tåg?

Med tåget kommer man rakt in i de centrala delarna av staden. Väl är här kan cykel eller till fots vara två av de enklaste sätten att uppleva Lund på. För lokal- och regionaltrafik, inklusive stadsbussar och spårvagn, köper du enklast biljetter i biljettautomaterna på Lund C eller i Skånetrafikens app. Skånetrafiken har också kundcenter mitt emot tågstationen, på Bangatan, som kan vara till hjälp.

Skånetrafikens webb

Var finns allmänna toaletter?

På följande sida kan du se vilka offentliga toaletter som finns i Lund. Visa av toaletter är gratis att utnyttja och visa måste man betala för att använda.

Lista på offentliga toaletter

Var kan jag parkera?

Det finns flera alternativ för den som vill parkera nära centrum. På parkeringar som ägs av Lunds kommun kan man välja att betala med kort i biljettautomat, med parkeringsapp, sms eller talsvar. Några tips på parkeringsplatser nära centrum är:

  • Mobilitetshuset Svane
  • Mobilitetshuset Färgaren
  • Lund C (under centralstationen eller utomhusparkeringen)

Lunds kommuns parkeringsbolag (LKPAB) har mer information om parkering och betalmetoder.

Gå till LKP på webben

Lunds grundande 990

Genom fynd från utgrävningar har man kunnat precisera Lunds grundande till år 990 då Sven Tveskägg var kung. Hans son Knut den store anlade ett myntverk och befäste på så sätt stadens betydelse.

Uppförandet av en katedral

Under medeltiden var Lund ett kyrkligt centrum. Staden var Danmarks andliga huvudstad och kallades både Metropolis Daniae och Nordens Rom. Genom Knut den heliges donationsbrev år 1085 skapades de ekonomiska förutsättningarna för uppförandet av en katedral. Högtidlig invigning av högaltaret och hela Domkyrkan ägde rum 1 september år 1145. I Lund fanns som mest 27 kyrkor och kloster inom eller precis utanför stadskärnan. Vid reformationen revs nästan alla. Endast Domkyrkan och Klosterkyrkan fick vara kvar.

Slaget vid Lund

Slaget vid Lund var ett fältslag under skånska kriget som stod den 4 december 1676 i ett område norr om Lund. Striden stod mellan en dansk armé under Christian V och en svenska armé under Karl XI. Det är ett av de blodigaste slag som stått på nordisk mark. Kriget var ett försök från Danmark att återta Skåne, Halland och Blekinge som förlorats till Sverige genom freden i Roskilde 1658. På vår webb kan du läsa mer om slaget:
Slaget vid Lund 1676

Lunds universitet

Lunds universitet grundades 1666. Lund hade under medeltiden varit en kyrklig lärdomsstad med en variant av högskola – studium generale – under åren 1438–1536. Här fanns också Katedralskolan, ett gymnasium som sannolikt grundades redan 1085, och som lever kvar än idag. Således fanns det en kunskapstradition i staden att bygga vidare på. Lunds universitet hade i början fyra fakulteter – de teologiska, juridiska, medicinska och filosofiska – med 14 professorer och 80 studenter. Dessvärre hade man inga lokaler. Fram till 1688, då universitetet fick överta Kungshuset, bedrevs merparten av undervisningen därför i domkyrkan. Studenterna utbildades främst till präster, tjänstemän och läkare. Idag har Lunds universitet omkring 45 000 studenter och mer än 8 000 medarbetare.

 

Källa: Svenska kyrkan, Göran Larsson - historiker, Lunds universitet

Uppdaterad:

Mer att upptäcka i Lund

Har du upptäckt bredden av allt som går att göra och se runt om i Lund? På vår sida Uppleva och göra hittar du idéer som kanske händer just nu, men också sevärdheter att besöka året om.

Besök vår sida Mat och dryck för att kanske få några nya perspektiv på fika, restauranger och andra godbitar i Lund.

Det händer alltid något i Lund! Här hittar du kommande föreställningar, rundvisningar och mycket mer!