Lunds kommun startsida

Lund till fots – ett promenadförslag

Det är nära till allt här i Lund, vilket gör att staden är perfekt att upptäcka till fots eller på cykel. Följ med på en tur, vi bjuder på sexton spännande och intressanta stopp bland upplevelser, sevärdheter och besöksmål.

Lund är en av Sveriges äldsta städer och grundades av den danske kungen Sven Tveskägg omkring år 990. Staden bär än idag spår av den danska tiden och delar av det medeltida gatunätet finns kvar.

Klicka på kartan för att se den i större storlek.

1. Domkyrkan och Domkyrkoforum

Byggd på medeltiden, de äldsta delarna är från 1085. Här hittar du det fantastiska astronomiska uret från 1400-talet och i kryptan finns Jätten Finn. Direkt söder om domkyrkan finns Domkyrkoforum, som fördjupar besöket i domkyrkan.

Adress: Kyrkogatan 6, Lund

Hitta till domkyrkan

Lunds domkyrka

2. Historiska museet

Historiska museet vid Lunds universitet är Sveriges näst största arkeologiska museum. Här kan du bland annat se utdöda djur från istiden, Skånes sten-, brons- och järnålder, medeltida kyrklig konst och föremål från Lunds domkyrka.

Adress: Kraftstorg 1, Lund

Öppettider historiska museet

Historiska museet entré

3. Universitetsplatsen

Universitetsplatsen planerades av Helgo Zettervall
som en enhet med universitetshuset och Akademiska Föreningen mittemot varandra. Här finns också Lundagårdshuset, eller Kungshuset som det också kallas, och Palaestra et Odeum.

Adress: Sandgatan 2, Lund

Akademiska föreningens webbsida

Vit byggnad, blommande magnolia och blå himmel

4. Hökeriet

Från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet handlade kvarterets familjer i denna lilla butik, som var ett av många hökerier i Lund. Här kan du handla gammeldags varor och det finns även en liten servering.

Adress: Sankt Annegatan, Lund

Öppettider Hökeriet

Litet gult hus med butiksskylt och grön dörr.

5. Livets museum

Livets museum berättar om hur kroppen fungerar, och om viktiga framsteg inom medicinen som har skett i Lund. En interaktiv utställning som passar både barn och vuxna.

Adress: Lasarettsgatan 5B, Lund

Öppettider Livets museum

Skelett och museimonter som handlar om hur kroppen fungerar

6. Universitetsbiblioteket

Arkitekt Alfred Hellerström ritade det nya bibliotekshuset i nygotisk stil, som öppnades för allmänheten 1907. Idag omfattar biblioteket över 100 000 hyllmeter som täcker i stort sett alla språk och ämnesområden. Upplev byggnaden som jämförs med Hogwarts och är utsedd till Sveriges vackraste byggnad (2019 av Arkitektupproret).

Adress: Helgonavägen 2, Lund

Öppettider Universitetsbiblioteket

Universitetsbiblioteket

7. Skissernas Museum

Universitetets samling av skisser och modeller av offentlig konst. Skissernas Museum är världsunikt med sitt fokus på den konstnärliga processen och konst i det offentliga rummet.

Adress: Finngatan 2, Lund

Öppettider Skissernas Museum

Museisal med målningar på väggarna och skulpturer på golvet.

8. Botaniska trädgården

Botaniska trädgården vid Lunds Universitet är en oas mitt i Lund med över 7 000 arter och ett växthus med nio klimatzoner.

Adress: Östra Vallgatan 20, Lund

Upptäck Botaniska trädgården

Från och med 2024 renoveras växthusen och håller stängt på obestämd framtid. Sista dag för besök innan renovering är 30 december.

Botaniska trädgården

9. Kulturen

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter. Stig in i de kulturhistoriska husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Museet har också ett tjugotal utställningar och programverksamhet för alla åldrar.

Adress: Tegnérsplatsen 6, Lund

Öppettider Kulturen

Trädgårdsdamm framför rödputsad historisk byggnad

10. Lunds konsthall

En plats där den internationella samtidskonsten synliggörs och diskuteras. Verksamheten bedrivs på hög internationell nivå och har samtidigt en tydlig regional förankring. Lunds konsthall invigdes 1957 och ritades av arkitekten Klas Anshelm.

Adress: Mårtenstorget 3, Lund

Öppettider Lunds konsthall

Skulpturer i en museisal

11. Saluhallen

Sedan 1909 är Saluhallen mötesplatsen för matälskare i Lund. Här finns några av stans bästa specialbutiker för mat, dryck och delikatesser.

Adress: Mårtenstorget 1, Lund

Öppettider Saluhallen

Kandelaber med levande ljus på restaurangdisk, kock i bakgrunden.

12. Nöden

För att möta befolkningstillväxten på 1870-talet byggdes stadsdelen Nya Staden som fick öknamnet Nöden då många fattiga bodde här. På 1960- och 70-talen höjdes röster för att riva hela området. Det gjordes aldrig och idag finns flera kvarter med gamla hus bevarade.

Adress: Kvarteren kring Korsgatan, Trädgårdsgatan, Mariagatan och Hospitalsgatan.

Mer om Nöden

Tre personer promenerar i Nöden, ett av Lunds äldre stadsdelar. Gatuhus med rosor kantar gatstensgata.

13. Stadsparken

Stadsparken är lundabornas viktigaste gröna rum. Här kan du besöka Solens och skuggans trädgård, Nordisk djungel, Söderlyckans skejtpark, träna på utegym, njuta av en picknick i gräset eller fika på det sekelgamla Stadsparkscaféet.

Adress: Gyllenkroks allé, Lund

Mer om Stadsparken

Träd, buskar, soluppgång

14. Drottens kyrkoruin

Ruin efter Lunds näst största medeltidkyrka från 1050. Ingång via restaurangen Gatto Stretto eller föreningen Gamla Lund.

Adress: Kattesund 6A, Lund

Mer om kyrkoruinens historia

Underjordisk klosterruin

15. Apoteket Svanen

Apoteket Svanen har legat på samma plats sedan mitten av 1600-talet och bär på stora värden inom medicinhistoria. Inredningen i valnöt med intarsior i olika träslag är från förra sekelskiftet. Svanen är idag ett vanligt apotek, men med en ovanligt lång och rik historia.

Adress: Kyrkogatan 5, Lund

Mer om Apoteket Svanen

Exteriör bild av Apoteket Svanen i Lund

16. Tegnérmuseet

Esaias Tegnér (1782-1846) var en av sin tids mest betydande svenska författare och skalder. Under sin tid i Lund, år 1799-1826, bodde han bland annat i det här huset på Stora Gråbrödersgatan. Museet har återskapat en del av Tegnérs hem med originalinventarier och Tegnérminnen.

Adress: Stora Gråbrödersgatan 11, Lund

Mer om Tegnérmuseet

Rum med gammaldags möbler, kakelugn och målningar på väggen

Mer att upptäcka

Med appen Be Here Then i din telefon kan du gå en digital stadsvandring genom Lund och se hur staden såg ut för hundra år sedan. Appen är gratis att ladda ner.

Prova den självguidade stadsvandringen genom Lund, baserad på den sanna historien om studentmordet i Locus Peccatorum - Syndernas Hus på Tegnérsplatsen.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?