Jul i Lund

Jul och vinter i Lund!

Lund är en liten stad full av upplevelser och trivsel, inte minst under jul- och vintertiden när stan är smyckad och redo för julmysande lundabor och besökare. Här har vi samlat några förslag för att uppleva jul och vinter häromkring.

Julstök på Kulturen

Visst blir det julstök på Kulturen! Julstöket är en upplevelse för alla sinnen: julmat, julpynt och hantverk säljs i marknadsstånd både ute och inne. Välkommen under första adventshelgen, 25–27 november. Fredagen har vuxenfokus, medan helgen får familjefokus.

Julstökets program

Middagsbord under julen, uppdukat på gamla tiders vis
Grantändning på Stortorget


Vinterlund

Varje år på första advent står granen på Stortorget redo. Det är dags för grantändning och att sparka igång julens- och vinterns aktiviteter under Vinterlund. Här skapas härliga upplevelser som förgyller de mörka vintermånaderna och varar fram till slutet av februari.

Vinterlunds programsida

Julskyltning med vinterutställningen Världen runt på 24 växter! Hur kom det egentligen sig att ökenväxter hamnade i Sverige? Hur gick det för upptäckarna som i vetenskapens namn reste över hela världen för att ta med sig "nya" växter till Sverige? Utställningen hittar du i växthusen, fika finns i caféet och i butiken hittar du växter och tillbehör som hör vintern och julen till!

Möt julen i Saluhallen! Så här års är Saluhallen fylld med julens alla godsaker. Här hittar du allt från sill och goda ostar till choklad och bakverk.

Visst sätter musiken mycket av den mysiga stämningen i december? Här kan du hitta en lista på konserter, både i luciatid som längre fram i december, en lista som också fylls på allt eftersom december kommer närmre och det trillar in fler.

26-27 november. Välkommen till gården i Södra Sandby, här förbereds julen på gården där du kan handla presenter och drycker. Tillsammans med lokala hantverkare och tillverkare av skånska delikatesser bjuder man in till julmarknad.

29 november. Under julskyltningen håller butikerna öppet och du har chans att träffa hantverkare runt om. Föreningar visar upp sig och det kommer finnas mat och dryck till försäljning. För barnen finns det bland annat minitivoli och häst och vagn.

3 december. Välkommen till Domkyrkoforums hållbara adventsmarknad. Kom och botanisera bland rättvisemärkta, hållbara, närproducerade och ekologiska produkter!

2-4 december. Första helgen i december håller Sleipners Ängar Ryttarförening julmarknad på Björnstorps slott. Välkommen den 2, 3 och 4 december klockan 10.00–16.00.

3 december. Thomanders värld välkomnar oss till julmarknad på Bantorget! En marknad med brända mandlar, sill från Kåseberga, sköna handfärgade garner och Staffansstakar i keramik. Det kommer finnas tidstypiska kläder, godsaker från Alice och katten och härlig körmusik, både att njuta av och delta i.

10 och 11 december. Varje år julpyntas ateljén och man plockar fram julklappstips från gårdens konstnärer.

Fyra personer äter middag på restaurang.

Julbordet

Ut och njut av julens rätter och sällskap och slipp ifrån att själv behöva fixa.
Här kommer en rad förslag på var du kan äta julbord i Lund, alla med sina favoriter, versioner, datum och tider.

Lundabryggeriets Ölkällare

Boklundens restaurang

Hos Talevski i Stadsparken

Grand hotel

Klostergatans Vin och Delikatess

Torgets

Dalby Gästis

Uppdaterad: 2022-01-12

Mer att upptäcka i och kring Lund

AKTUELLT

Vad vill du hitta på idag? Här hittar du ett rikt urval av evenemang i Lund. Låt dig inspireras av vad som händer just nu eller vad som är på gång längre fram!

Välkommen till stan! Bland trivsamma shoppingstråk och mysiga caféer finns det mycket att uppleva. Gå till listan som ger dig tips på saker att se och uppleva.

I Lund är det lätt att lyckas med kameran. Är det inte imponerade historiska byggnader så är det idylliska gathus med färgglada portar.