Topp 10 i staden

Topp 10 i staden

God mat, nya upptäcker, konst och massa historia. Här är våra bästa tips till dig som vill upptäcka Lund.

Botaniska trädgården

En härligt grön oas mitt i Lund. Botaniska trädgården är en plats för både vetgiriga och de som söker rekreation. Besök trädgård, växthus, butik och café.

Från och med 2024 renoveras växthusen och håller stängt på obestämd framtid.

Se den 10 000 år gamla skånska uroxen. Få reda på mer om Nordens största rån någonsin och missa inte det spännande kuriosakabinettet! Allt i Sveriges näst största arkeologiska museum.

Äventyrliga rutschbanor för den vågade, djungelbad för den minsta och motionsbanor för den flitiga, allt i ett av Skånes mest moderna badhus.

Högevallsbadet stängs den 27 maj och öppnar igen den 17 augusti (2024) pga omfattande uppgraderingar av sina system. Kommunen har dock många friluftsbad öppna under sommartid:
Mer om Lunds olika friluftsbad

Ett av världens första friluftsmuseum spänner över två kvarter mitt i Lund. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Ta också del av museets utställningar och missa inte att handla i den gamla speceributiken Hökeriet!

Vad händer i kroppen när vi andas? Är huden ett organ? Hur funkar ultraljudet? Museet berättar på ett interaktivt sätt om människans kropp - den växande, läkande, åldrande, historiska, fascinerande kroppen!

Nära 1000 år gammal och med många spännande historier innanför som utanför väggarna, är domkyrkan en hjärtlig plats. Blicka söderut över Domkyrkoplan och Domkyrkoforum, som är en modern kontrast till kyrkan.

I Lunds konsthall visas varje år nya utställningar både med regionala och internationella, etablerade och nyare konstnärer. Konsthallen bjuder också in till guidade visningar, föreläsningar och kreativ verkstad i samband med utställningarna.

Mat i kvadrat i stadens hjärta. Slå dig ner till dukat bord bland saluhallens många restauranger, eller köp med dig en bit av Skåne hem från ostdisken, fiskdisken eller chokladdisken.

Världsunikt museum med en stor samling av skisser och modeller till internationell och svensk offentlig konst. Här möts modern och samtida konst, från Henri Matisse och Sonia Delaunay till tjugohundratalets Carolina Falkholt.

I kunskapens Lund kan gammal och ung möta vetenskap och forskning på nära håll. Vattenhallen är ett science center fyllt med upplevelser och experiment, med stark anknytning till Lunds universitet och forskningsvärlden precis utanför.

Uppdaterad:

Fler topptips

Ta en dag med natur och vandring, gör en utflykt i det kulturhistoriska eller håll dig aktiv med en annan typ av cykling. Upptäck Lunds spännande omgivningar!

Experimentera på Vattenhallen, historiefika på Kulturen eller kasta dig i viltforsen på Högevall! Guiden Barnens Lund är en 48-timmars guide full av tips och idéer. Häng med!

Ny i stan eller vill se din hemmiljö med nya ögon? Här hittar du tips på olika spel och quiz som ofta tar dig runt i Lund och utmanar dig med gåtor, skatter, bilder eller andra klurigheter.