Aktiviteter och natur

Bortanför den medeltida stadskärnan är Lund också natursköna vidder, med trolska bokträd och rapsfält som lyser om våren. Kombinera stadslivet med en uppfriskande dagsvandring i vår vackra natur.

Tecknade soldater med lansar

Slaget vid Lund

Besök området som med informationsskyltar berättar om slaget som stod mellan Sverige och Danmark 1676, en av de blodigaste striderna på nordisk mark. På kommande sida kan du läsa om slagets förlopp, ta del av broschyrmaterial och andra tips kring hur du kan uppleva ett avgörande skede i svensk historia.

Ta cykeln genom Lund

Tips på leder, utflykter och cykeluthyrning

Dressin genom vacker natur

April till oktober

Sex naturtips för avkoppling och vandring

Dörröds fälad

Här hittar man både skog och halvöppna betesmarker i reservatet. Landskapet är varierat med torrare hedmark på höjderna och fuktigare mark i sluttningarna. Detta gör att du kan få uppleva allt från backsippor till skogsviol i reservatet.

Häckeberga - Skoggård

I området ingår Häckebergasjön med Häckeberga slott som blickfång på en halvö. För många är höjdpunkten den omgivande naturen, med många gamla träd som är ekologiskt ovärderliga. Självaste Linné skrev efter sin skånska resa att läget för Häckeberga gård var bland det vackraste han hade sett.

Skrylle

Skrylle är ett av Skånes mest besökta natur- och friluftsområden. Här finns bland annat flertalet motionsspår, mountainbikeleder, grillplatser, ett naturum, fiskedammar och flera aktivitetsområden för barn.

  • Ta dig hit med cykel eller buss!

Höjeådalen

Stadsnära natur med fina promenadstråk och chans till möten med både fåglar och fladdermöss liksom grodor och trollsländor. Här finns allt ifrån betesmark och åker till sumpskogar och lövskogar.

  • Ta dig hit till fots, med cykel eller stadsbuss.

Kungsmarken

Kungsmarken ligger ett stenkast öster om Lund. Området lockar med historiska sevärdheter, vackra landskap och en rik biologisk mångfald. Mitt i reservatet ligger Glomsjön som lockar till sig många fåglar.

  • Ta dig hit med cykel eller buss.

Nationalpark Dalby Söderskog

Med myllrande mångfald och slingrande stigar genom grönskan är Dalby Söderskog en upplevelse, särskilt under våren och försommaren då skogen är full av liv, fågelsång, vitsippor och gulsippor.

  • Ta dig hit med cykel eller buss!

Vill du läsa mer och ha fler tips på naturområden i Lund?

Hitta enkelt ut till Lunds vandringsleder, naturreservat, fågeltorn, mountainbikespår, grillplatser och mycket annat med hjälp av den digitala guiden Naturkartan.

Instagramplatser i Lund

I Lund är det lätt att lyckas med kameran. Är det inte imponerade historiska byggnader så är det idylliska gathus med färgglada portar. Ta en titt på Lunds populära fotoplatser på Instagram och #visitlund.


Är du ny i stan eller vill se din hemmiljö med nya ögon? Här hittar du tips på olika spel och quiz som ofta tar dig runt i Lund och utmanar dig med gåtor, skatter, bilder eller andra klurigheter.

Hitta enkelt ut till Lunds vandringsleder, naturreservat, fågeltorn, mountainbikespår, grillplatser och mycket annat med hjälp av den digitala guiden Naturkartan.

Lundaborna tipsar

I Lund finns det mycket att uppleva - både i city och i den stadsnära naturen. Vad ska man inte missa? Vi har bett några Lundabor om deras bästa tips.

Aktuellt

Här finns tre året-runt-öppna discgolfbanor som alla har olika svårighetsgrad och utmaning. Anläggning är också anpassad för två olika aspekter av funktionsvariation.

AKTUELLT

Letar du efter biljetter till ett särskilt evenemang i Lund? Här hittar du kommande evenemang i Lund och hur du köper din biljett. Vill du ha personlig service och hjälp kring ditt köp, ring 046- 13 14 15.

AKTUELLT

Vad vill du hitta på idag? Här hittar du ett rikt urval av evenemang i Lund. Låt dig inspireras av vad som händer just nu eller vad som är på gång längre fram!