Sommar

En sommar i Lund

Skapa fina minnen i Lund i sommar. Här får du kulturupplevelser, närheten till naturen, cykelstrapatser, digitala aha-upplevelser och frihet, allt inramat av Lunds charmiga kvarter och tusenåriga historia.

Lund på 48 timmar

I Lund finns det mycket att upptäcka! Här hittar du olika 48-timmarsguider för att få inspiration bland alla upplevelser - i staden såväl som i omgivningarna. Självklart har vi gjort plats även för fikapauser och avkoppling.

Till 48-timmarsguiderna

Gult gathus med röda rosor framför fasaden.
Fyra vykort med motiv från Lund

Skicka en hälsning från Lund

Kanske är där någon som du inte träffat på länge och skulle vilja bjuda in till Lund? Skicka en sommarhälsning till en vän med ett unikt Lundavykort. Fyll i formuläret via länken nedan så ser vi till att din hälsning kommer fram!

Jag vill skicka ett vykort från Lund

Guidade turer

Följ med på en vandring genom Lunds historia och upptäck staden med nya ögon. Lyssna på kunniga guider när de berättar om Lund utifrån olika spännande teman. Här hittar du också besöksmålens olika sommarvisningar.

Läs mer om guidade turer

Närbild på medeltida tegelvägg

Sommarlund erbjuder hundratals kulturupplevelser för alla åldrar i hela Lund, hela sommaren. Nästan allt är gratis och det mesta sker utomhus på flera olika platser runt i kommunen. Ta del av allt från musik och scenkonst till workshops och prova-på-aktiviteter.

Med cykel når du lätt både det medeltida hjärtat och de gröna utkanterna av staden, landskapet och naturen runt omkring. Läs mer om var du kan hyra en cykel och hitta tips på trevliga cykelturer.

Kontakta oss på Visit Lund om du vill ha tips inför ditt besök. Kom till vår pop-up på Clemenstorget eller besök någon av våra InfoPoints för att hämta kartor och broschyrmaterial..

Lund är en snäll stad! Här kan små fötter utforska de krokiga gatorna, gå på upptäckartur bland domkyrkans vrår och historier och se den riktiga kakaobönan och dess grenar som nästan spränger taket i Botaniska trädgårdens växthus.

I Lunds kommun finns härliga naturupplevelser och friluftsliv alltid närmare än du tror. Ta hjälp av naturkartan och hitta allt från myllrande våtmarker och fågelsjöar till artrika fälader och lummiga bokskogar.

Här har vi ett kul hjul! Det är ett lyckohjul som slumpar fram Lund-upplevelser med vinst varje gång! Hitta nya smultronställen eller återupplev gamla godingar. Du kan självklart också komma med utflyktstips som du tycker borde vara med.

Bo bra i sommar!

Stanna en natt extra och lär känna Lund lite mer. Här hittar du fina sommarerbjudanden från några av Lunds hotell.

Ta mig vidare till erbjudanden

Hotel Concordia exteriör
Picknick i Stadsparken, foto Leif Johansson XRayfoto

Fem picknicktips

En picknick i det gröna är svårslaget en fin sommardag! I Lund finns det flera härliga platser att slå sig ner med sin picknickkorg, här kommer några tips:

  • Botaniska trädgården - En härligt grön oas mitt i Lund som sträcker sig över en yta på 8 hektar. Slå dig ner och njut bland de tusentals olika växter som finns här.
  • Stadsparken - Lundabornas viktigaste gröna rum med stora härliga ytor. För den som vill grilla finns fasta grillplatser finns vid lekplatsen, stora gröningen och parkourleken.
  • Rinnebäcksravinen - I utkanten av sydvästra Lund finner du denna pärla, en cirka 700 meter lång ravin perfekt för en picknick till tonerna av en sipprande bäck och fågelsång.
  • Nobelparken - Centrala Brunnshögs stadsdelspark som består av små och stora "öar". Dessutom öppnar sig ett stort fält i parkens mitt - perfekt för picknick
  • Sankt Hans Backar - Stadens största park är ett dramatiskt landskap av kullar och dalgångar. Den högsta punkten på 86 meter över havet ger en storslagen utsikt över staden och slätten ut mot Öresund.


Uteserveringar

i Lund finns många härliga ställen där du kan njuta av god mat och dryck i solen. Här listar vi några av de bästa ställen att hänga på oavsett om du är sugen på en lunch, en kopp kaffe, ett glas eller en middag.

Ta mig vidare till tipsen

Bild på uteservering med stora parasoll.
Bad

Svalka dig med ett dopp

Quiz, spel och lek

Utmana dina vänner!

Topp 10 i omvigningen

Tips utanför stadskärnan

Glassiga tips för varma dagar!

Glassugen? Då finns det gott om härliga ställen som stillar begäret. Några riktiga lundaklassiker är Glasskulturen vid Stortorget och Ahlgrens konfektyr på Lilla Fiskaregatan. På samma gata hittar du även Ben & Jerrys glassbar, med en alldeles egen ko-soffa där du kan slå dig ner. På det nyöppnade Smakbar på Clemenstorget serveras glass såväl som smarriga bowls, och Minú Vegan goodies erbjuder vegansk och ekologisk glass av enbart naturliga råvaror. Smaka dig fram till din favorit!

Närbild på en bägare med glass
Familj i parken

Be Here Then

Med appen Be Here Then i din telefon kan du gå en digital stadsvandring på egen hand genom Lund där du får se bilder från förr matchade mot vyer från idag. I appen finns också flera turer för olika åldrar som gör det ännu mer spännande att upptäcka Lund. Ta dig runt bland några av Lunds historiska byggnader i turen Helgos Hemlighet, hjälp den lilla fågeln Stjärna att hitta hem till Pappa Sol i Stadsparken eller gå en tur i kärlekens tecken.

Ladda ner i App-store

Ladda ner i Google Play


Uppdaterad: 2022-01-12

Mer att upptäcka i och kring Lund

AKTUELLT

Vad vill du hitta på idag? Här hittar du ett rikt urval av evenemang i Lund. Låt dig inspireras av vad som händer just nu eller vad som är på gång längre fram!

Välkommen till stan! Bland trivsamma shoppingstråk och mysiga caféer finns det mycket att uppleva. Gå till listan som ger dig tips på saker att se och uppleva.

I Lund är det lätt att lyckas med kameran. Är det inte imponerade historiska byggnader så är det idylliska gathus med färgglada portar.