Topp 10 i omgivningen

Topp 10 i omgivningarna

Ta en dag med natur och vandring, gör en utflykt i det kulturhistoriska eller håll dig aktiv med en alternativ typ av cykling. Här är våra tio tips på saker att uppleva i Lunds omgivningar.

Nordens äldst bevarade stenkyrka med sköna omgivningar och en härlig utsikt in mot Lund stad. I begynnelsen var Dalby kyrka en kort tid även danskt biskopssäte, vilket den sedan miste till Lunds Domkyrka.

I Lund hittar du Sveriges minsta nationalpark, inte långt från innerstan. Se vårblomningen, den massiva sommargrönskan eller lyssna till den intensiva fågelsången. Kul att veta - delar av Astrid Lindgrens film om Ronja Rövardotter spelades in just hä

Cykla på järnvägen? Dressinspåren i Lund slingrar sig i vacker natur längs Romeleåsens dalgång, från Björnstorp till Veberöd. Ta dig fram för egen maskin, i ett varierat landskap med picknick-korgen medpackad.

Hästtokig eller inte, gör ett besök på den ståtliga hästgården Flyinge Kungsgård, världens äldsta stuteri som fortfarande är i drift. Besök stallarna, se de vackra hästarna men se också till att inte missa storkfamiljen på hustaket.

Lunds kommun är stort till ytan och här hittar man hela fyra golfbanor. Värpinge golfklubb, Lunds Akademiska golfklubb, Naturligtvis Golf & Country Club och Romeleåsens golfklubb ligger alla i härliga omgivningar.

Mitt i det skånska kulturlandskapet finns detta levande museum, en lantbruksmiljö från 1800-talet, med byggnader, djur och trädgård. Störst upplevelse utlovas på sommarhalvåret, men du kan uppleva området året runt.

Det finns många fördelar med Lund. En av dem är att naturen alltid finns nära. Romeleåsen bjuder på några av Lunds härliga vidder och spännande vandringsupplevelser – rullstensås, bokskogar och det vattenfyllda stenbrottet.

Ett av Sveriges mest välbesökta friluftsområden! Till Skrylle kommer motionerande lundabor, kunskapssökande barnfamiljer, naturälskande besökare och vandrare på upptäcktsfärd. Du tar dig enkelt hit med buss, bil eller cykel.

Även om Lund idag är en del av Sverige har det inte alltid varit så. Runt om i kommunen kan du läsa de skyltar som återberättar slaget som stod mellan Sverige och Danmark 1676, en av de blodigaste striderna på nordisk mark.

Uppåkra Arkeologiska Center

Strax söder om Lund ligger Uppåkra, den största boplatsen från järnåldern i Norden som vi känner till. Här har över 20 000 fynd sett dagens ljus, däribland guld-, silver- och bronsföremål, några av dem kan du se på Historiska museet mitt i Lund. Välkommen på guidade visningar, prova-på-tillfällen och utställningar – utbudet kan variera över året med flest aktiviteter sommartid.

Uppdaterad:

Mer att upptäcka

Välkommen till stan! Bland trivsamma shoppingstråk och mysiga caféer finns det mycket att uppleva. Gå till listan som ger dig tips på vad du inte ska missa.

Experimentera på Vattenhallen Science Center, besök Hökeriet för att handla som förr i tiden, historiefika på Kulturen eller kasta dig i viltforsen på Högevall! Guiden Barnens Lund är en 48-timmars guide full av tips och idéer. Häng med!

Ny i stan eller vill se din hemmiljö med nya ögon? Här hittar du tips på olika spel och quiz som ofta tar dig runt i Lund och utmanar dig med gåtor, skatter, bilder eller andra klurigheter.