Påsk i Lund

Fira påsken i Lund

Ägg, pyssel, utflykter och ledig tid. Hur vill du fira påsk och påsklov? Här samlar vi tips på utflykter men också evenemang och aktiviteter som är på gång under påsken 2024.

24 mars På Vattenhallen Science Center finns det mycket att upptäcka. Se en spännande show på stora scenen, utforska de interaktiva utställningarna, prova på experiment och gå på visning i planetariet. Helgens tema är såklart påsk!

På påsklovet öppnar The Lodge upp sitt mysiga dagspapaket Honulele Spa Retreat för barn över 10 år! Här badar du vedeldad bastu och njuter av panoramautsikten framför en sprakande brasa, kan sjunka ner i en varm infinitypool och unna fötterna ett bad

23 mars - 1 april Kom och fira påsk på Kulturen. Välkommen till pysselverkstad, påskvisningar och skärtorsdagsfirande med utomhuslekar.

Gula leksakskycklingar i en hög.

Familjeaktiviteter med påsktema

Skärtorsdagen, 28 mars kl 13.00–17.00

Välkommen till Botulfsplatsen och familjeaktiviteter med påsktema!
Här blir det ansiktsmålning, hoppborg och pyssel med äggmålning, allt toppas med popcorn och sockervadd. Vi kan också se fram emot en spännande påskjakt med fina priser i potten – en härlig påskkorg från Flying Tiger och presentkort från Lund City. Alla som deltar i påskjakten får dessutom varsin godispåse av påskharen. Biblioteket har fyllt sin lådcykel med böcker och rullat ner till Botulfsplatsen, kom och träffa bibliotekarierna, bläddra bland ett gäng utvalda böcker med tema påsk, eller slå dig ner och lyssna till högläsning.

Påsklovskul med påskliljor och paprikor, pyssel och odling. Både trädgård och café är öppet alla dagar under lovet.

Vilka småkryp har vaknat i dammen? Vilka är de där björndjuren? Naturum Skrylle har spännande utomhusaktiviteter under hela påsklovet.

Påskdagen, 31 mars Långfrukost efter en sovmorgon, som god avslutning på en skogspromenad eller i kombination med konstutställningen i Tingshuset – Dalby gästis dukar upp till brunch i påsk.

28 mars - 1 april Kom och fira påsk på Grand Hotel! Här väntar en härlig meny med klassiska påskingredienser men också andra fräscha vårsmaker.

I slutet av en stig, kantad av gröna lövträd, sticker en lekplats av trä upp.

Vandring och lek ute

I Lunds kommun finns härliga naturupplevelser och friluftsliv nära inpå. En del områden finns österut, men alldeles nära stan finns Höjeådalens naturreservat med vandringsstigar, grillplatser och lovande naturupplevelser. Här ligger också Klimatskogens lekplats som är en lekmiljö i naturmaterial för stor och liten som vill klättra, gå balans, krypa in i kojan eller åka linbana.

Läs mer om Klimatskogen och andra naturområden i Lund

Ta en tur till Storkriket i påsk

Storkriket sträcker sig österut och knyter samman Lund med Eslöv och Sjöbo. Med sin rikedom av fauna, flora, kulturhistoria och geologi siktar man på att bli ett av Unescos biosfärområden. Här kommer några förslag på hållplatser i det blivande biosfärområdet:

 • Upplev Skrylle, med nytt naturum. Naturum Skrylle har nu äntligen mer plats för utställning och kunskap. Besökscentrat ligger lika nära natur, grillplatser och uteaktiviteter som innan.
  Läs mer om Skrylle här
 • Torna Hällestad Lanthandel. Stanna till i Torna Hällestad och ta en fika, fyll på med lunch och botanisera bland traktens närodlade varor.
  Besök Torna Hällestad Lanthandel här
 • Häckebergas natur. Kring Genarp och Häckebergasjön hittar du ett stort rekreationsområde. Skåneleden gör en ca 25 km lång rundslinga, men du hittar också kortare turer här. På en egen holme mitt i Häckebergasjön tronar Häckeberga slott som erbjuder både måltidsupplevelser och övernattning utöver det vanliga.
  Läs mer om naturområdet här
 • Östarps gästis. Kulturens Östarp är ett kulturreservat där du kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt. På området ligger också Östarps Gästgivaregård som har öppnar igen i påsk med nya ägare. I gästiset kommer det serveras mat i härlig, skånsk anda.
  Mer om Kulturens Östarp och gästiset här
 • Storkhägnet i Hemmestorp ligger i naturreservatet Klingavälsåns dalgång. Här häckade storkarna naturligt på 1890-talet innan de utrotades. Sedan 1991 finns här ett hägn som är ett initiativ för att få tillbaka en vild storkstam. Allmänheten är välkommen att besöka hägnet när som helst året runt. Ibland ordnas det också guidade turer och storksläpp. Tänk på att visa försiktighet när du rör dig nära storkarna, särskilt under häckningstiden.
  Läs mer om storkhägnet i Hemmestorp här
 • Fira påsk på Övedskloster. Väster om Vombsjön ligger 1700-talsslottet Övedskloster. Hit kan du komma för att uppleva trädgården eller något av årets alla evenemang. I slutet av mars firar man påsk med mat, konst och hantverk. Fritt inträde!
  Läs mer om Övedskloster här

Läs mer om Storkriket här

Två personer cyklar på en landsväg.

Cykelutflykt i Skåne

Cykelleden 103 som går på tvärs genom Skåne, utgår från de vita ständerna i Lomma. Ungefär 10 km lätt cykling österut rullar du in mot Lund. Här upplever du den mysiga stadskärnan med domkyrka, museer och butiker. När cykelleden tar dig vidare passerar du Uppåkra arkeologiska center där historiskt värdefulla fynd vilar under marken.

Cykelleden Skånes webbplats

Paletter med färg och penslar

Konstrunda i Lund och Skåne

På våren, varje år runt påskhelgen, bubblar hela Skåne av aktivitet och kreativitet när konstnärer över hela regionen öppnar sina ateljéer och hem för besökare. Att åka på konstrunda under påsken är ett måste för många skåningar. På de fem olika konstrundorna år det att uppleva målningar, keramik, glas, fotokonst och mycket mer.

Ett hav av färgglada blommor har slagit ut i vårsolen.
Färger och blommor från 2023-års blomsterprogram, tema "Rokoko".

Njut av blomsterängar i staden

Varje år planteras det i urnor och rabatter på gator och torg, runt om i Lund. Temat för årets blomsterprogram är "Urban Meadow" – blomsterängar i staden. Här har ängsmarkernas rikedom av arter och uttryck inspirerat. Blomsterprogrammet sträcker sig som vanligt från vår till höst och veckan före påsk sätts de första växterna i jorden. I vår och sommar kan du dessutom följa med på guidade vandringar bland blommor och rabatter.

Mer om Lunds kommuns blomsterprogram

Uppdaterad:

Mer att upptäcka i och kring Lund

AKTUELLT

I evenemangskalendern samlas allt mellan himmel och jord, där hittar du än mer aktiviteter att komplettera påsklovet med.

AKTUELLT

Det finns flera platser runt om i Lunds kommun där du kan hämta en Lundkarta och annat informationsmaterial. Önskar du turistinformation på digital väg finns det också flera möjligheter. Läs om hur och var du når oss och Lunds Infopoints.

Här hittar du tips på olika spel och quiz som ofta tar dig runt i Lund och utmanar dig med gåtor, skatter, bilder eller andra klurigheter.