Lund utmanar dig

Lund utmanar dig

Är du ny i stan eller vill du se din hemmiljö med nya ögon? Här hittar du tips på olika spel och quiz som ofta tar dig runt i Lund och utmanar dig med gåtor, skatter, bilder eller andra klurigheter. Ibland behövs en smart telefon och ibland är det bara upp till dig och ditt sällskap. Ha det så kul!

Lundarundan

Lundarundan är en orienteringskarta där du på din färd genom Lund ska matcha ihop rätt plats med rätt bild som kartan visar. Varje år kommer en ny karta med ett nytt tema.

Gör er själva till detektiver och spåra lekfulla platser och företeelser runtom i en stad som är full av klurigheter. Tävlingsperioden är oftast april till och med oktober, men utmaningen kan man göra även utanför tävlingsperioden.

Läs mer om Lundarundan här

Kvinna som leder en cykel på en kullerstensgata.
Pärm, kompass och kodlås

LundaJakten

Ingen app, ingen telefon, inget internet - bara en vällåst väska, kluriga hjärnceller och uppmärksamma ögon!
Lundajakten är en stadsvandring där du får lösa utmaningar längs vägen. Hyr ryggsäcken med låsta fack, få nya ledtrådar efter hand som du löser olika klurigheter - gåtor, mattetal, korsord medmera. Rundan innebär en promenad på ca 2-3 timmar (beroende på pauser) och är framkomlig för barnvagnar och rullstolar. Lundalek har även kommit ut med andra spännande och kluriga rundor.

Läs mer och boka utmaningen hos Lundalek

Mårtenstorget 1966

Be Here Then

Med appen Be Here Then i din telefon kan du gå på digitala vandringar och äventyr på egen hand genom Lund. Ladda ner Be Here Then där appar finns!

Vandringar

  • Lund till fots – se stadsbilder från förr matchade mot vyer från idag. Följ med på 16 spännande stopp.
  • Dalby – 11 stopp som visar dig Dalby nu och då. (Gå till kugghjulet i appen för att välja Dalby som område.)
  • Kärlekshistorer – i Lund har kärleken spirat i över 1000 år, här är några kärlekshistorier, kopplade till platser runt om i staden.
  • Lundagårdsrundan – tur mitt i stan, späckad med anekdoter om mord, intriger, forna hus och historier. Här är du i stadens historiska epicentrum!

Äventyr

  • Littera-tur – runda med åtta kluriga frågor på litteraturtema, passar åldern 7-10 år.
  • Stjärnas äventyr – spännande äventyr för barn. Hjälp fågeln Stjärna att hitta hem till sin pappa.
  • Helgos hemlighet – vid sidan av sitt arbete som framgångsrik arkitekt, bekämpade Helgo Zetterwall spöken och onda andar. Vågar du ta dig an det mysrysligt roliga äventyret?

Escape House Lund

Vågar du testa rymningsspelet där du och dina medspelare låses in i ett okänt rum fyllt med mystiska meddelanden och föremål och där du måste bryta dig ut innan tiden tar slut? Slå era huvuden ihop för att hitta ledtrådar, knäcka koder och bryta er ut till friheten.

Mer information på Escape houses webbplats

Mysteriet med Lundaspöket

Ge dig ut i Lund och lös Mysteriet med Lundaspöket! Förlaget Edsborg har tagit fram ett stadsmysterium där jakten på spökets dröm tar dig genom stan. Vill du veta, får du leta, hälsar spöket. Gå vidare här för att läsa mer

Kvinna som leder en cykel på en kullerstensgata.

Uppdaterad:

Sugen på fler utmaningar?

AKTUELLT

Stadsvandringen I de överlevandes spår tar dig till sju platser som berättar om hur nazismen och andra världskriget satte spår i Lund. 1945 kom tusentals fritagna fångar från koncentrationslägren. Lyssna till några av berättelserna i appen Storyspot!

Medeltida Lund och Slaget vid Lund är två appar som skildrar viktiga skeden i Lunds och Sveriges historia. Apparna innehåller animationer, illustrationer, kartor och bilder som presenterar historian på ett levande och effektfullt sätt. Här kan du läsa lite mer om slaget vid Lund.

Prova den självguidade stadsvandringen genom Lund, baserad på den sanna historien om studentmordet i Locus Peccatorum - Syndernas Hus - på Tegnérsplatsen.