Lunds kommun startsida

Barnens Lund

Lund är en snäll stad! Här kan små fötter utforska de krokiga gatorna, gå på upptäckartur bland domkyrkans vrår och historier, uppleva Vattenhallens alla sprakande experiment och sätta reaktionsförmågan på prov hos Livets museum.

Utanför stadskärnan väntar spännande natur, vad sägs om Trollskogen, Kaninlandet eller ravinen i Rinnebäck? Och det slutar inte där. Här har vi listat några av många barnaktiviteter i Lund.

Två barn på grusgång mellan två gamla hus.

Historisk lek

Kulturen är det stora friluftsmuseet som ligger mitt i stan. Här är det ofta liv och rörelse. Är det inte sagostunder, pyssel och lekar, ordnar museet både visningar och speciella utställningar för barn. Den stora parken är dessutom som gjord för att gå på upptäcktsfärd. Hur lekte barn förr i tiden? Vänta på grönt ljus och följ sedan med på tidsresan genom utställningen Ting för lek. Nu är den nya lekplatsen i parken invigd liksom lekutställningen tillbaka! Öppettider och utställningar på Kulturen

Rundad inomhusbassäng inramad av gröna växter

Plaskblött äventyr

I stadsparken ligger Högevall, ett av Skånes mest moderna badhus. På insidan väntar äventyr och pirr i magen med 213 meter långa vattenrutschbanor, vildfors och vågbassäng. Men så finns också Djungelbadet som med sina djur, bubbel och vattensprut, tar hand om de små.

Upptäck äventyret på Högevall

Högevallsbadet stängs den 27 maj och öppnar igen den 17 augusti (2024) pga omfattande uppgraderingar av sina system. Kommunen har dock många friluftsbad öppna under sommartid:
Mer om Lunds olika friluftsbad

Skelett och museimonter som handlar om hur kroppen fungerar

Hur fungerar kroppen?

Vad händer i kroppen när vi andas? Är huden ett organ? Hur funkar ultraljudet? Livets museum berättar på ett interaktivt sätt om människans kropp - den växande, läkande, åldrande, historiska, fascinerande kroppen. För unga såväl som vuxna barn.

Livets Museum

Två barn leker på stubbar

Hopp och lek

Moderna lekplatser med generösa ytor och inbjudande landskap – i stan finner du dem delvis i vår stadspark och delvis i Bjeredsparken, inte långt från centralstationen. En bit in i skogen i lättillgängliga Skrylle finns annars den spännande skogslekplatsen. Gör en heldag i skogen och fixa lunchen över öppen eld!

Lekplatser i Lund

Upptäck Skryllegården

Person som visar kemiska experiment

Experimentiell vetenskap

I kunskapens Lund kan barn och unga möta vetenskap och forskning på nära håll. Vattenhallen Science Center är fyllt med upplevelser och experiment där prova på är a och o. Utför en titthålsoperation, gör en ultraljudsundersökning eller lek med protoner och elektroner.

Upptäck vetenskap och forskning på Vattenhallen

Blomstrande rabatter framför växthuset i Botaniska trädgården

Botaniska trädgården

En härligt grön oas för stora som små, mitt i Lund. Botaniska trädgården är en plats för både vetgiriga och de som söker skugga, lugn eller plats för picknick. Besök trädgård, butik och café.

Upptäck Botaniska trädgården

Från och med 2024 renoveras växthusen och håller stängt på obestämd framtid.

Testa skogslekplatsen, besök Hökeriet för att handla som förr i tiden, historiefika på Kulturen eller kasta dig i vildforsen på Högevall - hur vill du uppleva Lund med barn?

Som ett ”escape room” i en ryggsäck! LundaLeks olika stadsjakter är vandringar där du får lösa utmaningar längs vägen. Passar bra att göra stora och små tillsammans.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?