Lunds kommun startsida

Cykla i Lund

Att cykla är bra sätt att ta sig fram i och uppleva Lund, och kanske ibland det enklaste! Staden har ett välutvecklat nätverk av cykelvägar och i kombination med cykelvänliga landsvägar går det enkelt att göra härliga cykelutflykter.
Behöver du hyra cykel kan du göra det för några timmar eller flera dagar. Här får du några cykeltips!

Cykelvägar i Lund

Det finns gott om cykelvägar i kommunen och till angränsande kommuner. Cykelvägarna hittar du antingen på nätet, eller så kan du be om en tryckt cykelkarta från Visit Lund. Låt dig också inspireras av Naturskyddsföreningen i Lund som har gett ut många förslag på cykelturer i stan och i omgivningarna eller av föreningen Cykelkultur som anordnar cykelutflykter.

Cykla i Lund - Lunds kommuns kartportal

Naturskyddsföreningen Lund

Cykelväg med skylt om Cykelleden Skåne.

Regional cykelled

Delled 103 som går på tvärs genom Skåne, utgår från de vita ständerna i Lomma. Ungefär 10 km lätt cykling österut rullar du in mot Lund. Här upplever du den mysiga stadskärnan med domkyrka, museer och butiker. När cykelleden tar dig vidare passerar du Uppåkra arkeologiska center där historiskt värdefulla fynd vilar under marken.

Cykelleden Skånes webbplats

Hyra cykel?

Vill du hyra en cykel finns Fridhems Cykel vid Allhelgonakyrkan, här kan du hyra för en dag eller för flera. Är du sugen på att testa mountainbike finns det också tillgängligt. Butiken hyr dessutom ut cykelhjälmar.

Många hotell och boenden i Lund erbjuder också hyr- eller lånecyklar om du bor hos dem, fråga när du bokar!

Hos Rentbike.se kan du hyra cykel men också tillhörande utrustning som cykelvagn, väskor och barnsäte. Bokar gör du på deras webb, där finns också med information om var du hämtar upp cykeln.

Ska du cykla en kort stund, kan Lundahoj vara ett alternativ. Lundahoj tar dig framför allt mellan olika cykelstationer där du kan parkera och ta dig vidare till fots eller låna en ny cykel. Cykeln kan du låna gratis i 30 minuter, därefter tickar en taxa.

Fridhems cykel

Rentbike.se, Lund

Lundahoj

Mountainbike och BMX

Är det en annan typ av cykling som intresserar dig? För mountainbike och BMX-cykling finns det anlagda spår i Skrylle, i Genarp och på Klosterängshöjden. Håll koll på regler som gäller för respektive område och visa hänsyn för natur liksom andra besökare som kanske passerar och korsar din väg.

Klosterängshöjden MTB

Mountainbikespår i Skrylle

Genarps cykelpark

Mer cykelinformation

Är du intresserad av cykelauktioner, lagar och regler, cykelparkering?

Lunds kommuns tips om cykelparkering och cykelvägar

Du kan också läsa mer om cykling i Sverige på Svenska Cykelsällskapets och Cykelfrämjandets hemsidor.

Cykla i Skåne

Svenska cykelsällskapet

Cykelfrämjandet

Behöver du pumpa cykeln?

Hitta närmaste plats hos på Pumpacykeln.se

Dressinspåren i Lund slingrar sig i vacker natur längs Romeleåsens dalgång, från Björnstorp till Veberöd. Ta dig fram för egen maskin, i ett varierat landskap med picknick-korgen medpackad eller med paus hos Systrarna på Solhjulet.

Ta en dag med natur och vandring, gör en utflykt i det kulturhistoriska eller håll dig aktiv med en annan typ av cykling.

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?