Upplev Lund

Upplev Lund

Det är lätt att trivas här! Lund har en charm och en dragningskraft som gör att du vill komma tillbaka, flera gånger om. Stanna över helgen eller fly vardagen och gör en mitt-i-veckan-utflykt. Här hittar du tips om hur du kan uppleva Lund på 48-timmar just nu.

uteservering på café

Morgon dag 1

Börja dagen med en kaffe på något av Lunds mysiga caféer. Några av lundabornas egna favoriter hittar du längs Klostergatan, en gata som blivit något av ett stråk för mat- och delikatessälskare.

Love Coffee

Broder Jakobs

Patisseriet

Här är du i hjärtat av Lund och promenerar parallellt med shoppingstråk och lokala butiker.

Kaffeälskaren Loc Vo tipsar om sina 6 bästa platser i Lund

Förmiddag

Fortsätt förmiddagen med att uppleva stan till fots. Bland charmiga kullerstensgator och 1000-årig historia är Lund den perfekta promenadstaden. Och glöm inte kameran!

Universitetet med sina 40 000 studenter sätter också en tydlig prägel på stan med allt från innovation och vetenskap till humor och spex. Leta reda på ”Lagom-måttet” eller ”Nasoteket” så får du en känsla av den studentikosa humorn som bubblar här.

Mitt i den småskaliga stadskärnan tornar den mäktiga Domkyrkan upp sig. Gå in och se det astronomiska uret spela och ta trappan ner till kryptan och säg hej till Jätten Finn. Såväl lundabor som besökare kommer till kyrkan för en stund eftertänksamhet, en gudtjänst eller för någon av de många konserterna.

Domkyrkans historia

Uteservering med domkyrkoforum och domkyrkan i fonden
Skulpturer i en museisal

Lunch och konst

Gå vidare till Saluhallen och njut av en härlig lunchmiljö med stora valmöjligheter.

Hitta till Saluhallen

Precis vid Saluhallen, på Mårtenstorget, hittar du Lunds konsthall, som ritades 1957 av lundaarkitekten Klas Anshelm och har fått stor uppmärksamhet för sin råslipade skönhet. Konsthallen erbjuder gratis offentliga visningar vid flera tillfällen i veckan.

Öppettider och utställningar på Konsthallen

Fick du mersmak? Mitt emot konsthallen gömmer sig ännu ett spännande konstgalleri i en av
Lunds äldsta byggnader - Krognoshuset.

Aktuella utställningar i Krognoshuset

Eftermiddag

Gör ett besök på Kulturen, ett av världens första friluftsmuseer. Kulturen sträcker sig över två kvarter i
centrala Lund och bjuder in till att se både hus och park. Här kan du också uppleva ett tjugotal olika utställningar, både permanenta och tillfälliga.

Hitta till Kulturen

Avstånden är korta i Lund! Ta dig vidare till stans gröna rum – Botaniska trädgården eller Stadsparken. Hit går lundaborna för att hitta en stunds avkoppling, spela boule eller skejta. Passa på att ta eftermiddagsfikan här. Hos Café Botan och Hos Talevskis finns det såväl luncher som bakverk och värmande dryck.

Hos Talevskis i stadsparken

Patisseriet i Botaniska trädgården

Trädgårdsdamm framför rödputsad historisk byggnad
Soffa och fåtöljer i ett rum med utsikt
Skybaren på Motel L bjuder på fin utsikt

Kväll

Varje säsong i Lund bjuder på ett eget pärlband av mysiga aktiviteter och evenemang, både ute på stan, på teatern och olika konsertställen. Vad är du sugen på att uppleva?

Botanisera i vår evenemangskalender

I Lund finns en mängd spännande restauranger, med en avslappnad atmosfär, en genomgående hög kvalitet och en förkärlek för lokalt producerade råvaror. Avsluta kvällen med goda cocktails:

Mat & Destillat

Grand Hotel

Dos Hermanos

Det kommer också nya vinbarer och cocktailbarer, goda nyheter att hålla koll på!

Mer tips om mat och dryck

Handla som förr i tiden på charmiga lilla Hökeriet — här hittar du karameller i strut, doftande tvålar, saft och leksaker. Här finns dessutom ett litet café.

Är du ny i stan eller vill du se din hemmiljö med nya ögon? Här hittar du tips på olika spel och quiz som ofta tar dig runt i Lund och utmanar dig med gåtor, skatter, bilder eller andra klurigheter. Ibland behövs en smart telefon och ibland är det bara upp till dig och ditt sällskap. Kul va!?

Butiksskylt vid cykelaffär och torg i bakgrunden

Dag 2 - Utflykter runt Lund

En annan fördel när du är här i Lund är att du enkelt kan uppleva både stad och natur utan att behöva ta dig allt för långa sträckor bort.

Upplev Lund bortom stadskärnan med hjälp av den lokala busstrafiken eller för egen maskin. Här får intresse och ambition styra.

Vi bjuder på två förslag på turer:

Tur 1 - för cykelfantasten

Efter en stadig frukost, gör som lundaborna och ta dig fram på cykel, kanske kan du låna en på hotellet du bor på eller så hyr du enkelt en cykel.

Cykla i Lund

Med cykelkartans hjälp beger du dig sedan österut till Dalby Söderskog Nationalpark (Sveriges minsta nationalpark) och friluftsområdet Skrylle som ligger en dryg mil från stan. I Skrylle kan du fylla på vattenflaskan och fika eller äta lunch.

Dalby Söderskog

Hitta till Skrylle

På härlig och lugn landsväg omgiven av fält och skog tar du dig härifrån till den lilla orten Torna Hällestad, ytterligare en mil österut. Du kan också cykla på det gamla tågspåret mellan Dalby och Torna Hällestad. Är det dags att fylla på energinivån så erbjuder lanthandeln ett och annat lokalt och matnyttigt.

Meny på Torna Hällestad Lanthandel

Sväng hemåt igen över Dalby och Nordens äldsta stenkyrka, daterad till 1060.

Dalby kyrkas historia

Två barn leker på stubbar
Naturlekplatsen i Skrylleskogen.
The Lodge exteriör

Tur 2 - milsvid utsikt

Romeleåsen öster om Lund är området för dig som gillar friluftsliv och natur. Området bjuder på några av Lunds härliga vidder och spännande vandringsupplevelser – rullstensås, bokskogar och ett vattenfyllt stenbrott. Du väljer själv hur lång eller kort tur du vill ta dig ut på, det finns gott om alternativ. För att få höga höjder och milsvid utsikt, stanna till på Väderkullen för en fika i den gamla jaktstugan från 1933. Jaktstugan är idag ett spahotell i New England-stil, och får du mersmak finns det kanske även ett rum ledigt.

Hitta till The Lodge

Vandringskartor på Skåneledens webbplats

 

Avrunda med världskända namn

Tillbaka från din utflykt passar ett besök på det världsunika konstmuseet Skissernas Museum. Se världens största samling av skisser och förlagor till svensk och internationell offentlig konst som pryder museets väggar från golv till tak. Världskända namn som Henri Matisse, Sonia Delaunay och Diego Rivera finns representerade här.

Hitta till Skissernas Museum

Har det blivit dags för en bit mat? Passa på att testa museets trevliga restaurang ”På Skissernas” eller ta dig tillbaka till matstråken nere i stan.

Tips om mat och dryck

Är det redan över?

Tiden går fort när man har roligt och 48 timmar är nu till sin ända. Välkommen tillbaka för att upptäcka mer nästa gång!

Här tipsar vi om fler saker du kan upptäcka på 48 timmar:

Lund på 48 timmar

Två personer tittar på konstföremål

Uppdaterad:

Mer att upptäcka!

Alla hjärtans dag i all ära, men Lund är kärleksfullt 365 dagar om året.

Guiden Barnens Lund är en 48-timmars guide full av tips och idéer. Häng med!

Kombinera stadslivet med cykelutflykter, naturupplevelser och landsbygdscharm.